Naděje pro čekatele na orgány: V USA testovali prasečí ledviny v lidském těle

Američtí lékaři připravili unikátní operaci. Muži po mozkové smrti, který své tělo věnoval pro vědecké účely, transplantovali prasečí ledvinu. Pro americké lékaře je to zásadní krok, newyorský tým totiž chce vyzkoušet tuto operaci i na živých pacientech.

"Víte, už v minulosti jsme transplantovali čtyři orgány – dvě prasečí ledviny a také dvě prasečí srdce. Vždy do dárců těla po mozkové smrti. Vždy to ale bylo na velmi krátkou dobu, tak dva až tři dny," přiblížil lékař z newyorské univerzity Robert Montgomery.

To, že teď prasečí ledvina dokázala fungovat v lidském těle déle než měsíc, je pro newyorský tým obrovský pokrok. "Věříme, že si brzy zodpovíme na všechny otázky a budeme moci pokračovat s výzkumem i na živých pacientech," dodal Montgomery.

[chooze:article;value:497320]

​Podle lékařů dokonce ledvina fungovala lépe než ta lidská. Když totiž nahradili ledvinu zemřelého jednou ledvinou z geneticky modifikovaného prasete, okamžitě začala produkovat moč. "Tento výzkum probíhá výhradně ve Spojených státech, kde mají k dispozici speciálně připravená prasata. Ta jsou geneticky upravená tak, aby ty transplantované orgány nebyly odhojeny," řekl přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický.

Lidské tělo tento geneticky upravený zvířecí orgán neodmítne. Navíc, jak ukázal výzkum newyorských vědců, dokáže ho přijmout na poměrně dlouhou dobu.

Vědci po celých Spojených státech se snaží naučit používat zvířecí orgány k záchraně lidských životů. Těla darovaná pro výzkum jim nabízejí pozoruhodné možnosti. Aktuálně je totiž na americkém národním seznamu čekajících na transplantaci více než 100 tisíc pacientů, tisíce se jich ale záchrany nedočkají.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.