Naděje pro lidi s nemocí žaludku. Okrasná rostlina přináší přelom v léčbě

Žaludeční vředy umí pacienty pořádně potrápit. Bolestivé onemocnění trávicího traktu s sebou přináší kromě pálení žáhy také zvracení, nechutenství či říhání, jak popisuje portál Pharma News.

S novým způsobem, jak tuto nemoc léčit, přišel výzkumný tým vědců z egyptské Káhiry. Ti se při bádání zaměřili na léčebné účinky rostliny s latinským názvem Ipomoea carnea. Jedná se o okrasný keř příbuzný svlačcům, které jsou v Česku běžně pěstované. 

Účinky rostliny testovali vědci na laboratorních krysách. U části z nich vyvolali žaludeční vředy tím, že hlodavcům podávali čistý ethanol po dobu jednoho týdne a také je ozařovali slabším gama zářením. U těchto krys se velmi rychle objevily příznaky této nemoci.

[chooze:article;value:541354]

Pokud však krysy před podáváním alkoholu a po něm dostávaly směs, kterou z většiny tvořil výtažek z rostliny, příznaky u nich byly výrazně mírnější, a dokonce se některým z nich vředy začaly hojit. O léčivých účincích vědci věděli již dříve, nyní se však potvrdilo, že mohou pomoci i pacientům s žaludečními vředy. 

Výsledky experimentu potvrdil i laboratorní pokus, při kterém už krysy nevyužívali. "Tyto nálezy mohou přispět k vývoji nových léčeb gastronomických potíží, jako jsou například žaludeční vředy, pomocí přírodních výtažků. Užitečné mohou být zejména u lidí nadměrně užívajících alkohol a lidí, kteří byli vystaveni radioaktivnímu záření," uvedla studie.

Žaludeční vředy jsou v současnosti léčitelné řadou způsobů. Dá se jim předcházet například zeleným čajem nebo výtažkem z měsíčku. Zmírnit jeho příznaky pomáhají antacida. Samotná léčba je však složitější a zahrnuje užívání antibiotik, nebo dokonce chirurgický zákrok. Pokud se ale podaří výzkum egyptských vědců úspěšně otestovat i u lidí, existuje šance na výrazné usnadnění léčení bolestivé nemoci, se kterou se za život setká až desetina populace.

Revoluce v léčbě rakoviny. Čeští vědci přišli s přelomovým lékem (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.