Naděje pro lyžaře. V Alpách po týdnech zoufalství nastal zásadní zlom

Tisíce lyžařů z celé Evropy každoročně zamíří do Alp, které obvykle nabízejí výborné podmínky pro lyžování. Letošní mimořádně mírná zima ale přinesla historický nedostatek sněhu a velmi vysoké teploty. Například skiareály ve Francii minulý týden hlásily teploty kolem 13°C, píše web Euronews.

Kvůli vysokým teplotám došla situace tak daleko, že v některých střediscích dokonce přestala fungovat sněžná děla. Jejich účinnost je totiž závislá na teplotě.

O víkendu se ale v Alpách razantně ochladilo a začalo vytrvale sněžit. Kamerové záznamy skiareálů dostupné na webu Skiresort ukázaly, že na mnoha místech padal sníh i v pondělí dopoledne.

[chooze:article;value:543421]

Nejvíce sněhu napadlo v italských Alpách, kde od pátku do neděle nasněžilo 80 cm. Lyžařské podmínky se ale podle Dagmar Honsové zlepšily jen dočasně. "V tomto týdnu přijde do Alp opět obleva a pod cca 2 000 metrů nad mořem bude pršet," informovala meteoroložka. 

Velká lyžařská střediska svůj provoz přerušit nemusela, vystačila si s umělým sněhem ze sněžných děl. Největší problémy pak musely řešit skiareály v rakouských Alpách, kde napadlo nejméně přírodního sněhu. Několik malých středisek včetně oblíbeného francouzského areálu Saint-Colomban-des-Villards muselo potom svůj provoz ukončit.

Začátek letošní sezóny přitom vypadal velmi slibně i v České republice, když na přelomu listopadu a prosince napadly desítky centimetrů sněhu. Teplé počasí několika posledních týdnů ale provoz areálů zkomplikovalo, a některé tak musely lyžařskou sezónu předčasně ukončit.

Lyžování na českých horách pokračuje. Oteplení jim nezabránilo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.