Naděje pro pacienty s rakovinou slinivky. Český vědec ji diagnostikoval z krve

Rok a půl bojoval s rakovinou slinivky zpěvák David Stypka a ve 41 letech zemřel. Onemocnění diagnostikovali i sedminásobné olympijské vítězce Věře Čáslavské. "Vyhráno rozhodně není, to je běh na dlouhou trať," uvedla v roce 2016 Čáslavská.

Energií hýřila ještě v květnu 2016, ale o tři měsíce později odešla navždy. "Je to bezpříznaková nemoc až do pozdních stádií," vysvětlil vědec z pardubické univerzity Michal Holčapek.

[chooze:article;value:500255]

Podle studií zemře 87 pacientů ze 100. Vědec Michal Holčapek ale dal nemocným naději. Našel ji v kapce krve. "Jsme první na světě, kdo tuhle metodu použil," pochlubil se. Lékař odebere pacientovi krev. A ta se dostane do rukou laborantů. "V první laboratoři dochází k extrakci lipidů," přiblížil vedoucí analytik Ondřej Peterka.

O dveře vedle probíhá analýza těchto látek ve stroji za 15 milionů korun. "Spočítá koncentrace jednotlivých lipidů a koncentrace vstupují do statistického výpočtu," sdělil předseda správní rady Zdeněk Jirsa. Podle výsledného čísla se pacienti dozví, zda trpí rakovinou v raném stadiu. "Ta správnost je přes 90 nebo dokonce 95 procent," doplnil Holčapek.

[chooze:article;value:502401]

Než se metoda dostane do praxe, musí projít klinickým testováním, které co nevidět začne. To potrvá tři roky a rukama vědců musí projít tisícovka vzorků. "V tom testování budou lidi, kteří rakovinu nemají, ale patří do rizikové skupiny," nastínil Holčapek.

Půjde o ty, kteří mají například rakovinu slinivky v rodině. Až vědci novou metodu uvedou do praxe, vyjde analýza krve na podobné částky jako při současném zjišťování běžných onemocnění. "Ta cena se bude pohybovat mezi 2 000 až 3 000 korunami," uzavřel Jirsa. Jen v České republice se ročně objeví 2400 nových případů této rakoviny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.