Nádorů kůže přibývá. Pět symptomů, se kterými byste měli hned vyrazit k lékaři

Počty případů rakoviny kůže v Česku dlouhodobě rostou. Ročně těmito nemocemi podle Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) onemocní přes 30 tisíc lidí. Vzniku některých typů nádorů lze přitom alespoň částečně předcházet. Kromě věku a genetiky patří totiž mezi rizikové faktory přílišné vystavování se UV záření, například v podobě slunění se nebo návštěv solárií.

Nejnebezpečnějším a nejznámějším druhem rakoviny kůže je melanom. Právě ten je nejvíce spojen s opalováním. Vzniká totiž z pigmentových buněk. "Může se vyskytnout na kůži kdekoliv na těle, nejčastěji jsou to plochy, které jsou nárazově opalovány," tvrdí o něm lékaři z MOÚ. "Nejčastějším varovným signálem nádorů kůže jsou změny na pokožce," dodávají.

Tyto změny často přicházejí v podobě netradičních mateřských znamének. Ta je proto potřeba hlídat – zvláště pokud máte znamének víc nebo pokud jsou mezi nimi některá netradičně velká. Jde totiž o další rizikový faktor.

[chooze:article;value:513319]

Podle organizace Loono, která se prevencí (nejen) rakoviny zabývá, bychom si měli znaménka kontrolovat alespoň jednou za měsíc. Je při tom potřeba dát si pozor na pětici problematických jevů. V angličtině mají zkratku ABCDE.

Anglicky Česky Co to znamená
Asymmetry Asymerie Je znaménko nesouměrné?
Border Ohraničení

Má znaménko nejasné hranice nebo je nepravidelné?

Color Barva

Mění se barva znaménka nebo je netypická – třeba modrá nebo černá?

Diameter Průměr

Je průměr znaménka větší než 6 mm?

Evolution Vývoj

Mění se znaménko v čase?

Pokud jste si na alespoň jednu z těchto otázek odpověděli ano, měli byste problematické znaménko ukázat svému lékaři nebo rovnou dermatovenerologovi.

Důležité je nezapomínat také na předcházení vzniku nádorů, a to zvláště v těchto dnech. "V neděli byl nad střední Evropou extrémně podprůměrný stav ozonu. Na přímém slunci hrozilo zrudnutí pokožky už po 20 minutách. I v následujících dnech bude stav ozonu nízký a zrádnější to bude o to, že nás, kromě úterý nečekají vyloženě slunečné ani horké dny. Ale spálit se můžeme i přes oblačnost," varuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Základem v prevenci je proto omezit kolem poledne, tedy mezi 11. a 15. hodinou, pobyt na přímém slunci. Zapomínat bychom neměli ani na opalovací krém. Podle odborníků bychom se při pobytu venku měli mazat nejméně jednou za dvě hodiny opalovacím krémem s ochranným faktorem alespoň 50+. Zapomínat bychom neměli ani na ochranu očí, a to slunečními brýlemi nejlépe s kvalitními UV filtry.

Rakovina je stále častější u mladších lidí. Klíčem je změna stravování:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.