Nadprůměrné teploty, ale i sníh. Zveřejnili předpověď na začátek jara

V roce 2021 se Češi ve druhé polovině února dočkali teplot až okolo 20 °C. I pro následující dva týdny předpovídají meteorologové nadprůměrně vysoké hodnoty, na tričko to ale ještě rozhodně nebude.

"Do konce února bude předjaří. Teploty jsou nadprůměrné, při slunečné obloze budou stoupat k deseti, ve čtvrtek i ke 12 °C," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

Ačkoliv na 1. března připadá meteorologické jaro, ani na začátku nového měsíce se jiných teplot zřejmě nedočkáme. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v dlouhodobém výhledu počasí zmiňuje teploty v průměru okolo 6 °C, odpoledne až okolo 12 °C.

Ačkoliv sezonní výhled na březen udává pro Evropu nadprůměrné teploty, není vyloučeno ani to, že se do Česka ještě vrátí mrazivá zima. Ta s sebou může přinést kruté mrazy a sníh i v nížinách. "Užívejme si tohle počasí. Může být hůř a s nejvyšší pravděpodobností ještě bude," upozorňuje Honsová.

Už tento týden Česko zasáhne silný vítr. "V pátek a v sobotu bude pořádně foukat – v nížinách v nárazech 55 až 70 kilometrů v hodině, na horách i 90 kilometrů v hodině," varuje meteoroložka.

[chooze:article;value:489772]

​Týdenní předpověď

Ve čtvrtek očekává ČHMÚ polojasno. Zpočátku zejména na Moravě a v severovýchodních Čechách místy nízkou oblačnost nebo mlhy, a to i mrznoucí. K večeru od severozápadu bude až zataženo a později se na severozápadě Čech ojediněle objeví déšť. Nejnižší noční teploty 1 až 3 °C, při vyjasnění a slabém větru až 5 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 5 °C. Povane mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s. Na severovýchodě Čech a na Moravě vítr místy jen slabý a proměnlivý do 4 m/s.

V pátek očekávejte převážně zataženo, zejména na severozápadě se začne postupně objevovat déšť nebo přeháňky, zpočátku na severu nad 1 200 m i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty budou mezi 6 až 2 °C, při slabém větru zejména na východě až 1 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 6 až 10 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s bude zesilovat na čerstvý 5 až 10 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s.

V sobotu bude převážně zataženo, místy se objeví přeháňky nebo déšť, na horách četnější. Večer se v severní polovině území v polohách nad 1 000 m vyskytnou také srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s bude večer slábnout.

V neděli bude převážně zataženo, na většině území očekávejte déšť nebo přeháňky. Zpočátku jen v severní polovině území nad 1 000 m a postupně od severu nad 500 m srážky sněhové. Odpoledne od severu bude srážek ubývat a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty se budou držet okolo 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty v rozmezí 5 až 9 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude postupně slábnout.

Na začátku příštího týdne bude polojasno až oblačno, přechodně až zataženo. A zejména na severovýchodě republiky se ojediněle objeví déšť nebo přeháňky. Od vyšších poloh (postupně jen na horách) se mohou vyskytovat srážky sněhové. Nejnižší noční teploty očekávejte mezi 1 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 2 až 6 °C, postupně 7 až 11 °C. 

Polární vír ještě vrátí extrémní mrazy, říkají experti. Oteplení vydrží jen chvíli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.