Nadšený sběratel sehnal unikátní knihu za tisíce korun. Šlo ale o padělek

Pan Jiří z Prahy nevěřil vlastním uším, když mu zavolali z online antikvariátu a sdělili, že kniha Vládce strachu od Jiřího Kulhánka, kterou si koupil, je padělek. Musí jí prý hned vrátit.

"Nám se stalo, že se sem dostali padělky ve větším objemu," řekla manažerka on-line antikvariátu Knihobot Barbora Votavová. Pan Jiří to ale nepoznal. "Jsem sběratel a přiznám se, že jsem si toho nevšiml, vypadá to velice dobře," uvedl zákazník. Děl autora Jiřího Kulhánka má pan Jiří sedm, celkovou hodnotu sbírky odhaduje na 90 až 120 tisíc korun.

Pečlivost a férový přístup antikvariátu mu zachránily 12 tisíc, které by jinak utratil za padělek. Vzácné knížky ale hodlá sbírat dál. "Ujistili mě, že ostatní tituly, které jsem si kupil, jsou v pořádku. Mám to primárně jako sběratelský artefakt, je to nějaká forma uložení peněz," poznamenal Jiří.

[chooze:article;value:542137]

​Když začali rozsah a rozličnou techniku padělků Kulhánkových knížek v antikvariátu rozkrývat, také se divili. Nikdy před tím takovou záplavu neviděli.

"Několik zákazníků si u nás koupilo tyto falzifikáty, všechny jsme je oslovili a samozřejmě jsme jim vrátili peníze. Jsou to raritní tisky od pana Kulhánka. Od té doby znovu nevyšly, kultura okolo těchto knih je poměrně velká, je o ně velký zájem," upozornil vedoucí provozu antikvariátu Knihobot Richard Cisler. 

Přestože si zájemci za takový titul musí pořádně připlatit, knihy zmizí z pultů do tří dnů. "Nejdražší knížka od pana Kulhánka se pohybuje kolem 25 tisíc korun. Tady máme originály," upřesnil Cisler.

Tímto antikvariátem projde denně na 15 tisíc knih, každou kontrolují, fotografují. Lidé je posílají po bednách. A jak se v takovém množství přišlo na padělek? "První impuls byl, když se začali objevovat stejní Kulhánci, stejné knihy, vícekrát ve velice krátkých časových rozestupech, tam jsme pojali podezření," popsal Cisler.

[chooze:article;value:531306]

​Padělek od originálu se na první pohled hned nepozná. Ale přece jenom se liší: u některých kusů světlejším papírem, ledabylým ořezem, jiným odstínem textu přebalu, lepením vazby a také tím, že padělaný kus je tenčí než původní. Očividné jsou i rozdíly v tloušťce knihy.

Antikvariát v únoru zachytil další tři desítky padělků. "Kniha Vládce strachu je opravdu vzácná, momentálně nemáme žádný originál, ale i tak jsme byli schopni poznat, že se jedná o falsum. Má žlutý papír, ale má znaky, podle kterých se to dá poznat, nestejnoměrná černá nebo křivý ořez. Některý ten papír je uměle patinovaný, a některý vypadá starší, ale není opotřebený," dodala Votavová.

Firma identifikovala několik prodejců padělků. Zasílá jim předžalobní výzvy k úhradě nákladů a pátrá po tiskárně falešných Kulhánků. "Všechny knihy k nám byly poslány z jednoho místa na Slovensku," uvedl Cisler.

[chooze:article;value:539175]

​Pokud máte podobnou knihu doma a potřebujete si ověřit, jestli jste nenaletěli padělatelům, pomůžou vám ve většině velkých antikvariátů. Pokud mají knihu také na skladě, mohou to porovnat s vaším výtiskem. Další možností je obrátit se na komunitu sběratelů nebo na soudního znalce.

Češi ale milují sbírání všeho druhu, kromě vzácných knih třeba třeba podpisy slavných, známky či mince. I podle odborníků patří Češi ve sběratelství mezi světovou špičku. Třeba loni v únoru neváhaly tisíce lidí stát v mrazech celé hodiny ve frontě před pobočkami ČNB, aby si mohli pořídit speciální tisícikorunovou bankovku k 30. výročí rozdělení Československé měny. 

Sběratelské předměty ale bývají terčem podvodů. "Obecně se padělají díla většinou už u zemřelých autorů. Nejde jen o obrazy, padělá se skutečně vše, co je dobře zpeněžitelné," sdělil policejní mluvčí Jakub Vinčálek.

Sběratelství je nejen o penězích, ale také o radosti z objevování nových kousků. Aby místo radosti nebyly oči pro pláč, je dobré nepodléhat nadšení předčasně-nenechat se tlačit obavou, že to koupí někdo jiný, ale nejprve si věc důkladně prověřit, a až pak nakupovat a radovat se.

[chooze:article;value:440210]

​Rady, jak podvodníkům nenaletět:

Bezpečný nákup

U velkých aukčních domů nebo na specializovaných veletrzích je riziko výrazně menší, že koupíte padělek. Naopak internetová aukce k podvodům přímo vybízí už jen tím, že si věc mnohdy nemůžete dopředu ani osobně prohlédnout. 

Historie předmětu

Napovědět může i historie draženého předmětu, tedy to, kdo jej měl před vámi, jestli se už prodával v aukcích a případně za kolik.

Přizvěte odborníka

Pár stovek za ocenění znalcem se u dražších sběratelských kousků rozhodně vyplatí. Odborníci disponují nejen zkušenostmi, ale i technickými prostředky, které jim umožní podvrh odhalit.

Proměnlivá hodnota

Mějte na paměti, že hodnota sběratelských předmětů je proměnlivá a to oběma směry. "To co bylo populární a drahé před deseti nebo třiceti lety dnes už takovou cenu nemá, a naopak dnes podceňované věci tu cenu za dvacet let mít budou-bavíme se například o nábytku, hračkách nebo určitých typech známek nebo mincí," upozornil ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek.

Emoce na uzdě

Nepodléhejte prvotnímu nadšení, když něco objevíte.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.