Nafta hned tak nezdraží. Opozice vetovala návrat vyšší spotřební daně

Veto ve Sněmovně předložila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. K vetu se připojilo i opoziční hnutí SPD. 

"Chceme, abychom o tom debatovali na výborech, abyste vysvětlili a zdůvodnili, proč neustále porušujete svoje sliby," řekla ve Sněmovně Schillerová. Vládní návrh tak musí projednat rozpočtový výbor. Má na to 30 dnů. Není tak pravděpodobné, že se spotřební daň vrátí v létě na 9,95 koruny na litr. Zákon totiž musí do té doby projít legislativním procesem. 

"Každý měsíc bude stát daňové poplatníky 800 milionů korun," prohlásil k vetu poslanec Ondřej Lochman (za STAN). Podle poslanců hnutí ANO to ale znamená, že lidem tyto peníze pouze zůstanou. 

[chooze:article;value:503077]

"Ceny jsou mnohem nižší, než kdokoli z nás mohl počítat, včetně dopravců. Proto jsme na to zareagovali," obhajoval ve Sněmovně návrat vyšší spotřební daně na naftu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Nyní už tedy pro nižší daň podle něj není důvod.

"Kdyby to prošlo v devadesátce (paragraf 90 jednacího řádu, podle kterého lze zákon schválit v prvním čtení, pozn. red.), tak by ta změna platila od 1. července," poznamenal ministr. Změna se tak podle něj kvůli vetu zpozdí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.