Nafta od úterý zdražila. Stále ale patří k nejlevnějším v Evropě

Fronty před stojany, a kdo mohl, natankoval plnou, nebo i do zásoby. Přesně tak to vypadalo na pumpách ještě v pondělí. Tam, kde stála nafta 31,90 Kč, v úterý už byla o korunu dražší. Oproti tomu třeba ORLEN v Liberci prodával v pondělí i v úterý naftu za stejných 35,30 korun. "To, že se na této situaci snaží obchodníci vydělat, je neférové vůči zákazníkům. Ale je nutné podotknout, že to nedělají všichni pumpaři. Dělají to jenom někteří," zhodnotil ekonom Štěpán Křeček.

Například ceny za naftu na Tank ONO ve Cvikově se měly zvedat až v úterý ve tři hodiny odpoledne. Do té doby se tam proto tvořily dlouhé fronty. Pro řidiče osobních aut i kamionů šlo totiž o poslední šanci, jak ušetřit.

[chooze:article;value:515812]

​"Poslední čtyři dny, od té doby, co se má zdražovat spotřební daň, tak blázní. Berou to ve velkém. Hlavně kanystry, nádrže, všechno možné," okomentovala situaci obsluha čerpací stanice Ivana Čapková.
A ceny prý ještě porostou. "Jedna věc je spotřební daň a druhá věc je ta, že ceny na burze jak u nafty, tak u benzínu, stoupají. Nafta bude stát o dvě koruny víc a benzín se taky bude zdražovat, a to o korunu," uvedl spolumajitel Tank ONO Jiří Ondra.
Ceny nafty v Polsku zatím české řidiče příliš nelákají. Tankují tam spíš příležitostně. Na některých čerpacích stanicích vyjde litr nafty na 36 korun. A to je proti českým stanicím víc i po zdražení. Ekonomové poukazují na to, že nafta v Česku dál patří mezi nejlevnější ze všech zemí Evropské unie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.