Nafta prolomila cenové rekordy. Stát přichází o miliardy

Zatímco cena benzinu se u čerpacích stanic Tank ONO pohybuje kolem 35 korun za litr, litr nafty motoristé pořídí už pod 30 korun. Stejnou cenu pak řidiči v úterý hlásili u čerpací stanice Tesco v Jihlavě.

"Když se podíváme na průměrnou cenu nafty, tak se pohybuje kolem 32,85 koruny. Skutečně některé čerpací stanice se pohybují i pod touto úrovní a začínají s cenami kolem 30 korun. Zajímavý je tak rozdíl mezi cenou nafty a benzinu. Průměrná cena benzinu se pohybuje kolem 37,40 koruny. Rozdíl je pětikorunový a jedna z příčin vysokého rozdílu je snížení spotřební daně na naftu," vysvětlil TN.cz ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:487804]

Nafta je tak nejlevnější za poslední rok a půl. Příčin zlevňování je hned celá řada. "Když je výhled, že se světovým ekonomikám bude dařit, tak v momentě, kdy je predikován vysoký růst, tak se předpokládá, že ceny ropy budou růst. Běžně je to spojené s navýšením těžby. Teď je situace opačná. Dnešní data ze statistického úřadu ukázala na to, že v Česku bude zřejmě ekonomika stagnovat, stejně tak se očekává zpomalení ekonomiky v USA, to se podepíše na poptávce po ropě," nastínil ekonom Pavel Peterka.

Důvodem je také pokles cen ropy, a to právě kvůli obavám ohledně vývoje ekonomiky. "Určitě to pomůže. Trvá však, než se to promítne v koncových cenách na pumpách. Je to také o maržích rafinérií, o politických tenzích. Když jsme viděli začátek války na Ukrajině, tak se řada podniků začala ropou předzásobovat, kdyby došlo k výpadkům. Vypadá to, že se podařilo situaci stabilizovat, blackouty nehrozí a objem dostupné ropy by měl pokrývat poptávku, což uklidní trh," dodal Peterka.

Podle ekonomů by navíc mohly pohonné hmoty dále zlevňovat. "V dalších týdnech je možné, že uvidíme pokles. Ale může se to obrátit. Ropa je komodita, která je citlivá na ekonomickou a politickou situaci. Ale mělo by se dostavit zlevnění, pokud nedojde k nějaké neočekávané události," predikoval Peterka.

Státu unikají miliardy

Ekonomové jsou vzhledem k vývoji situace přesvědčeni, že vláda už měla zrušit daňovou úlevu na naftu. Unikají totiž miliardy, které by mohly osvěžit státní rozpočet.

[chooze:article;value:457543]

"Dočasné snížení spotřební daně mělo být zrušeno už před možná několika týdny nebo měsíci. Teď už opravdu není žádný důvod. Loni bylo zavedeno kvůli krátkodobé eskalaci cen ropy, ale ta odezněla velmi rychle a teď pro to není důvod," myslí si ekonom David Marek.

Snížení spotřební daně na naftu o 1,50 koruny na litr má platit do konce letošního roku. Přestože vláda už zvažuje zrušení tohoto opatření, zda se tak skutečně stane, není zatím jasné.

"Z obsahového hlediska důvody pro toto opatření pominuly. Problémy jsou po legislativní stránce. Uvažuje se o tom, jestli by bylo možné najít legislativní cestu, aby například na poslední čtvrtletí roku se ta daň vrátila na původní úroveň. Rozhodnutí zatím nepadlo. Není jisté, zda by to šlo v tak krátkém čase legislativně provést," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Dřívější ukončení daňového zvýhodnění na naftu by pro státní rozpočet znamenalo výnos v řádu několika miliard korun. "Kdyby se zvýhodněná daň zrušila ve vhodný okamžik, tak by si řidiči nárůstu cen ani nemuseli všimnout a byl by to dodatečný příjem pro státní kasu ve výši jednotek miliard korun," uzavřel Křeček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.