Nafta zdraží. Poslanci schválili zvýšení spotřební daně

Spotřební daň na naftu je momentálně 8,45 koruny na litr. Sněmovna nyní schválila návrat zpět na 9,95 koruny, jelikož se ceny pohonných hmot vrátily na podobné hodnoty, na jakých byly před ruskou invazí na Ukrajinu.

Pro zákon hlasovalo 97 zákonodárců, proti jich bylo 78.

Původně se měla daň na původní výši vrátit do začátku prázdnin. Ve Sněmovně ale kabinet Petra Fialy (ODS) narazil na odpor opozičních hnutí. Do třetího čtení se tak dostal zákon až teď a je možné, že platit začne až od září. Musí totiž ještě projít legislativním procesem.

[chooze:article;value:512689]

"Každý měsíc bude stát daňové poplatníky 800 milionů korun," varoval už v květnu poslanec Ondřej Lochman (za STAN). Podle opozičních poslanců takto peníze zůstanou v kapsách občanů.

Opozice zároveň varovala před zdražováním v důsledku zvýšení daně. 

"Určitě můžeme očekávat vyšší ceny nafty," řekla TN.cz ekonomka Jana Matesová. "To zvýšení se bude pohybovat okolo 1,80 koruny na litr," dodala.

[chooze:article;value:511446]

Zvýšení daně ale přinese více peněz do státního rozpočtu. "Určitě to bude v jednotkách miliard. Nedá se to ale říct přesně, jelikož je například možné, že řidiči, kteří kvůli nižším cenám jezdili tankovat do Česka, nyní přestanou," upozornila Matesová. 

Sněmovna také schválila změnu zákona o státních podnicích. Nově podle novely má vláda moci navyšovat jejich základní jmění. Předloha souvisí se situací ve ztrátové České poště.

Zároveň se ve středu poslanci vrátí ke konsolidačnímu balíčku. Sněmovna totiž v úterý večer po poslání změn v pravidlech pro valorizaci důchodů a předčasných důchodech do třetího čtení 71. schůzi přerušila a pokračovat má od 14 hodin.

Reportáž o aktuálním dění v Poslanecké sněmovně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.