Nahá žena se předváděla před dětmi. Šlo o uměleckou akci, tvrdí vysoká škola

V rámci oslav, které se pojí s takzvanou filipojakubskou nocí (30. dubna), proběhla na půdě Akademie výtvarných umění (AVU) performance umělkyně a pedagožky Kateřiny Olivové, během níž se před skupinou dětí pohybovala nahá. Celá performance byla dobře viditelná přes plot akademie, u nějž se odehrávala.

Podle vysoké školy nejde o nic, nad čím by bylo nutné se pozastavovat. "Performance probíhala v rámci studentské akce "Slay the Patriarchy" (zničte patriarchát pozn. red.), pořádané v den, který veřejnost slaví jako takzvané čarodějnice," sdělila TN.cz mluvčí AVU Petra Švecová.

"Dle slov autorek bylo jejím smyslem otočit zažité role. Místo upalování čarodějnice, symbolu potrestání nepodřízené ženy, byla rozbita piňata z hlíny, která ale obsahovala semena rostlin. Ta se tak při rozbití uvolnila do zahrady a dala vzniknout novému životu," vysvětlila.

[chooze:article;value:548153]

"Co se týče nahoty, můžeme jen konstatovat, že je s uměním spojena od prehistorie až do současnosti a pro autorku performance je i klíčovým vyjadřovacím prostředkem. Performance probíhala na zahradě AVU, ne tedy v dětském koutku, jak bylo mylně uváděno na sociálních sítích," tvrdí dále Švecová. "Přítomnost dětí v publiku by nebyla možná bez dohledu jejich zákonných zástupců," dodala. 

"S ohledem na uměleckou svobodu, která je konstitutivní hodnotou moderního demokratického státu a kultury, neuplatňuje vedení školy na akademické půdě AVU apriorní schvalování či cenzuru uměleckých děl," zdůraznila mluvčí.

[chooze:article;value:510017]

Podle advokáta Ondřej Preusse, zakladatele DostupnyAdvokat.cz, ale mohlo být jednání umělkyně potenciálně trestné. "Mám za to, že by se mohlo jednat o trestný čin podle §358 trestního zákoníku, tedy výtržnictví," tvrdí. Podle něj se totiž tento zákon vztahuje i na takzvaný exhibicionismus.

"U rodičů by pak teoreticky mohlo jít o §201 trestního zákoníku, tedy ohrožování výchovy dítěte, kde platí že kdo, byť i z nedbalosti, ohrozí rozumový, citový nebo mravní vývoj dítěte tím, že závažným způsobem poruší svou povinnost o ně pečovat nebo jinou svou důležitou povinnost vyplývající z rodičovské zodpovědnosti, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta," dodává Preuss.

"Co se dělo v Praze 7 v ulici U Akademie, prověřují policisté z místního oddělení Letná. Věcí se zabývají pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví," sdělila policie na sociální síti X.

[chooze:poll;value:0b43351610d926558ca78d7c3e04c38e231b5919;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.