Náhlá srdeční příhoda se dá podle vědců předvídat. Lidé před ní mají stejné příznaky

Už podle názvu se dosud předpokládalo, že náhlá zástava srdce přichází bez varování. Drtivá většina lidí, kteří zástavu srdce zažijí mimo nemocnici, zemře během několika minut. "Každá minuta zpoždění resuscitace znamená desetiprocentní snížení šance na přežití," říká přednosta Kardiocentra a kliniky kardiologie Josef Kautzner. V Česku srdečnímu selhání loni podlehlo zhruba 10 tisíc lidí a je tak jednou z nejčastějších příčin úmrtí. 

To by se mohlo změnit. Podle nejnovější americké studie totiž většina lidí den před zástavou zaznamenala nejméně jeden příznak. „U mužů byly významně spojeny s náhlou zástavou srdce bolest na hrudi, dušnost a pocení, zatímco u žen byla s náhlou zástavou srdce významně spojena pouze dušnost," uvádí spoluautor výzkumu a ředitel Centra pro prevenci srdečních zástav v nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles Sumeet Chung. 

[chooze:article;value:537391]

​V případě podobných příznaků by se lidé měli mít na pozoru. "Bolest se může šířit do oblasti levé horní končetiny, mezi lopatky nebo do oblasti žaludku a spodní čelisti. V případě, že pacient takové obtíže má, je vhodné volat linku 155," radí mluvčí pražských záchranářů Karel Kirs. 

U obou pohlaví se v několika případech také vyskytl pocit zrychleného bušení srdce, ale i symptomy podobné chřipce. Nejvíce ohroženi jsou muži nad 40 let a ženy nad 50. Nevyhýbá se ale ani mladším lidem. "Pokud má někdo vysoký tlak, má nadváhu, kouří a objeví se u něj bolest na hrudníku, tak se skoro jistě jedná o ischemickou chorobu srdeční," říká Katzner. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.