Nahlašoval špatně parkující auta, sám dostal tučnou pokutu

Pan Adam se rozhodl skoncovat se špatně parkujícími auty ve své čtvrti. Začal je proto nahlašovat na linku 156 městské policie. Věřil přitom, že tak pomůže čtvrti i policistům.

"Jsem tak trochu aktivista, snažím se, aby čtvrť, kde bydlím, byla hezčí, příjemnější místo pro život mé rodiny i sousedů. V roce 2021 jsem se naplno pustil do, z mého pohledu, spolupráce s městskou policií, abych jim pomohl vytipovat místa, kde auta narušují pořádek. A že jich v Praze 4 není málo," vysvětlil pro Pražský deník.

Za svou aktivitu se však nedočkal pochvaly, ale pokuty. Nejenže se v ulicích podle Adama mnoho nezměnilo, ale inspekce pražské městské policie jej navíc udala Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ). Podle jejího názoru se totiž svými 32 hovory mohl dopustit blokování tísňové linky a takzvaných zlomyslných volání. S tímto postojem se ztotožnil i ČTÚ a panu Adamovi vyměřil pokutu 16 tisíc korun.

[chooze:article;value:495822]

Tísňová linka má totiž podle zákona sloužit k nahlašování závažných provinění, při kterých je ohrožen život, zdraví a majetek, a dalších prohřešků ohrožujících veřejný pořádek. V tomto případě to inspektoři i úředníci ale vyhodnotili spíše jako podání námětů k prošetření, které tam nepatří.

"Z obsahu hovorů bylo navíc možné dovodit i jeho osobní pohnutky. Oznámení doplňoval vlastními názory týkajícími se vhodného řešení. Konkrétně uvedl, že toto vozidlo zde stojí každý den a bylo by vhodné mu dát botičku, a dodal, cituji: 'Aspoň by ta paní měla nějaké potíže, nemohla by třeba jet na chalupu'," sdělila redakci TN.cz mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

"Pro maximálně efektivní řešení protiprávního jednání má význam, aby předmětem oznámení byly situace, kdy k protiprávnímu jednání dochází aktuálně. Všechna oznámení na tísňovou linku týkající se protiprávních jednání musí strážníci prověřit," vysvětlovala pak Seifertová chování svých kolegů z inspekce a zároveň se bránila nařčení, že městská policie oznámení nebrala vážně.

[chooze:article;value:496007]

Pan Adam, a stejně tak všichni ostatní, kteří chtějí nahlásit přestupek, jenž není aktuálně ani výhledově nebezpečný, by podle Seifertové měli místo čísla 156 zavolat na linku příslušného obvodního ředitelství městské policie, která by měla být aktivní 24 hodin, 7 dní v týdnu.

[chooze:poll;value:f923a69fadad209d3fb7ab6bb3b10dcecef93548]

Postihu za zavolání na číslo 156 se ale podle Seifertové lidé bát nemusí – tedy pokud bude mít jejich telefonát opodstatnění. "Přestože tísňové linky primárně neslouží k poskytování informací, v zájmu veřejnosti často poskytujeme i banální informace a rady," dodala.

A pokutě se nakonec vyhnul i pan Adam. ČTÚ ji poté, co Adam s pomocí právníků rozhodnutí úřadu napadl, nakonec sám stáhl.

[chooze:article;value:496023]

Ne každý měl ale takové štěstí. V loňském roce úřad řešil 316 případů přestupků spočívajících v uskutečňování zlomyslného volání nebo jiné zlomyslné komunikace na tísňová čísla. Z těchto 316 případů došlo u 126 k odložení věci.

"Bylo tomu tak například z důvodu duševní poruchy volajících nebo uskutečnění pouze jednoho volání, kdy postižitelné jsou ze zákona dva a více telefonátů," doplnila mluvčí ČTÚ Tereza Meravá s tím, že devět správních řízení bylo zastaveno a šest stále probíhá. "Ve 175 případech byla uložena pokuta, dohromady byly uloženy pokuty ve výši 1 054 650 Kč," dodala.

Pokud se přitom volajícímu přestupek prokáže, hrozí mu pokuta až 200 000 korun.

Řidiči svolali tuningový sraz. Bez pokut se neobešli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.