Náhlý zvrat v polárním víru zamíchá s počasím. Meteorologové jsou v pozoru

Náhlé oteplení ve stratosféře, které se událo začátkem března, způsobilo, že arktický polární vír obrátil svou trajektorii. Vířící prstenec studeného vzduchu se začal točit opačným směrem, což vzbudilo pozornost meteorologů.

"Je to jeden z nejextrémnějších atmosférických obratů, jaký jsme za dlouhou dobu viděli," cituje experty odborný portál Space. V minulosti taková změna zapříčinila nadměrně chladné počasí napříč Spojenými státy.

Meteoroložka Amy Butlerová, kterou citoval portál SpaceWeather, nepředpokládá, že by k takto dramatickému obratu počasí mělo dojít i nyní. Upozorňuje ale, že "ozónový skok" nad severním pólem, tedy opak "ozónové díry", by mohl "urychlit transport ozonu z tropů k pólům". 

[chooze:article;value:548990]

​"Také oteplování vzduchu pomáhá předcházet chemickým ztrátám ozónu," dodává Butlerová. Podle ní je současný "ozónový skok" totiž tím nejsilnějším březnovým skokem zaznamenaným od začátku měření, tedy od roku 1979.

Zatímco obrácené proudění polárního víru může trvat v řádu několika dnů i měsíců, Butlerová nepředpokládá, že by měla tato současná událost mít dlouhého trvání. Podle ní by se věci měly vrátit do normálu zhruba za týden.

Fotograf zachytil nezvyklou polární záři. Jedná se o extrémně vzácný typ:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.