Najděte štěstí i v zimě. Setkávejte se s přáteli a věnujte se tomu, co vás baví

Zima je období, kdy lidé téměř nejvíce touží po partnerském vztahu nebo setkávání se s dalšími lidmi. Podle neurologa Jamese Coana to je v lidech zakořeněné už po generace. Převážně kvůli tomu, že se lidé v chladných měsících přitiskávali k sobě, aby se udrželi v teple. "Svým způsobem je zima pouze příležitostí, jak více prohloubit vaši lásku," řekl Coan pro web Business Insider

Nutnost lidského kontaktu pro udržení tepla v nás zůstala i přes to, že už si doma můžeme zatopit a přikrýt se dekami, které nás zahřejí. "To je vše tak nové, evolučně řečeno, že spojení mezi lidskými vztahy a teplotou nemohlo zmizet," přidal sociální psycholog Hans IJzerman. 

Vliv hudby a kultury na náladu

Na člověka má zásadní vliv také hudba. Například podle studie zveřejněné v říjnu tohoto roku lidé cítí méně bolesti, když poslouchají svou oblíbenou hudbu. Lidem zapojeným ve studii poslech jejich oblíbené hudby pomáhal zhruba tak, jako běžné prášky proti bolesti. Ještě silnější efekt by přitom měly mít emotivní písničky. 

[chooze:article;value:529724]

Hudba ale ovlivňuje i naše emoce. Používá se tak třeba jako léčebná metoda v rámci hudební terapie. Lidé se při ní mimo jiné učí na hudební nástroje i hrát. Kladné účinky má pro nás také kultura. Ta nám pomáhá například v orientaci ve světě a rozvíjí nás. 

​Význam meditace a mindfulness

Meditace mimo jiné pomáhá snižovat stres mohla by také částečně snižovat následky chřipky a různých nachlazení. Správně prováděná meditace totiž odbourává negativní myšlenky a tiší emoce. Můžete se tak cítit odpočatější a spokojenější. 

Aktivity, které zvyšují hladinu endorfinů

Dobrou náladu v lidském těle ovládají endorfiny. Jejich hladinu můžete zvýšit hlavně fyzickou aktivitou. Už po deseti minutách cvičení se hladina hormonu štěstí v těle zvyšuje, na vysoké hodnoty se dostává po hodině aktivního pohybu.

[chooze:article;value:528454]

Když ale zrovna na sportování nemáte náladu, ke štěstí vám bude stačit třeba kousek čokolády nebo ostrého jídla. Okamžitým zvýšením krevního cukru se do těla rychle vyplaví endorfiny a téměř hned se cítíme lépe. Podobně to je i u pálivých papriček, u nichž k tvorbě hormonu štěstí dopomáhá kapsaicin. 

Pohodu a štěstí v zimě může zlepšit i dánská metoda hygge. Jedná se o pohodový přístup k životu. Navoďte si doma příjemnou mezilidskou atmosféru, kterou podpoříte například ztlumením světel a zapálením svíček. Dopřejte si kávu nebo něco sladkého, ale nepřehánějte to. Mějte radost i z maličkostí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.