Nájemník musel platit za vytopený byt. Nakonec sám dostane přes 100 tisíc

Nejvyšší soud změnil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, vyplývá z rozsudku. Podle něj měl nájemník zaplatit majitelce 94 380 korun s úroky za to, že vytopil byt pod sebou, který patřil stejné ženě. Majitelka muži nyní naopak musí proplatit 118 856 korun za náklady na posudky a dalších 20 tisíc korun jako náklady řízení, upozornil web Česká justice.

Nájemník bojoval proti tvrzení, že je zodpovědný za prasknutí uzávěru vody pod umyvadlem. Ten způsobila vadná montáž.

"Podle odborného vyjádření vypracovaného dne 27. 7. 2018 Z. H. (a jeho výpovědi) a podle znaleckého posudku F. J. ze dne 5. 4. 2019 (a výslechu znalce) způsobil havárii ventilu rozvoj primární montážní trhliny, přičemž důvodem poruchy byla chybná montáž a špatný ventil, tzv. nekvalitní výrobek neznámého výrobce pravděpodobně z Asie," zdůvodnil své rozhodnutí předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Vojtek.

[chooze:article;value:541679]

Ventil v bytě byl ještě předtím, než se nájemník nastěhoval. "Oba odborníci se shodli, že náhlé rozlomení takového ventilu nemohl nájemce bytu předvídat. Nebylo zjištěno, kdo předmětný ventil pod umyvadlo nainstaloval, avšak stalo se tak ještě před vznikem nájemního vztahu mezi účastníky řízení," doplnil.

Nájemce horního bytu by zodpovídal za poškození spodního, pokud by zanedbal prevenci, zapomněl uzavřít kohoutek nebo zanedbal povinnou údržbu či způsobil škodu vlastním spotřebičem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.