Nájemníky čekají zásadní změny. Novela ministerstva se dotkne i majitelů bytů

Život v nájmu je často spojován s velikou nejistotou. Pronajímatelé se zároveň bojí takzvaných neplatičů. Proto ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje tří klíčové změny v nájemních vztazích: omezení řetězení krátkodobých smluv, možné zvýšení nájemného po rekonstrukci a zkrácení lhůty pro vystěhování.

V nájemním bydlení žije v Česku zhruba 20 procent lidí. Reforma má zlepšit podmínky pro obě dvě strany.

"Obě dvě skupiny v současném nastavení cítí jistý diskomfort, ať už to jsou ti pronajímatelé, že budou mít nájemníka, který jim nebude moct platit a oni ho třeba nebudou moct vystěhovat. Tak i u těch nájemců – téměř milion lidí má nájemní smlouvy kratší než dva roky. Když máte někoho, kdo neplatí jako nájemce, nebo je problémový, tak chcete mít možnost skutečně v rozumné době toto vyřešit," říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:525718]

Někteří lidé si ale myslí, že novela nepřináší zrovna vyváženost mezi nájemcem a pronajímatelem. Například podle Asociace nájemního bydlení (ANB) není stále vyřešen problém s takzvanými neplatiči.

"Deklarovaným záměrem je urychlit to vystěhování někoho, kdo třeba delší dobu neplatí a nehodlá platit. Nicméně ten právní návrh je v podstatě neefektivní. Stačí nepřebírat poštu a končí to zase u soudu, je to rok dva a může to být dlouhá doba," prohlásil viceprezident ANB Stanislav Kubáček.

Zástupci nájemníků jsou s návrhem spokojeni. Podle nich ale není nutné nájemníka testovat dvě období. Už druhá smlouva by podle nich mohla být uzavřena na dobu neurčitou, nebo minimálně na tři roky. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová ale v kratších nájemních smlouvách problém nevidí.

[chooze:article;value:520588]

"Pronajímatelé chtějí dva až tři nájmy dopředu nebo uzavírají smlouvy jen na rok, protože dostat nájemce z bytu, například z důvodu neplacení, je otázka i několika let," podotkla Klára Dostálová (ANO), bývalá ministryně pro místní rozvoj.

"My činnost ministerstva vnímáme velmi pozitivně. Pokud chceme udělat z nájemního bydlení stabilní formu bydlení, tak pak musí mít nájemce, který si řádně plní své služby, mít jistotu, že v bytě zůstane déle než rok," uvedla místopředsedkyně Sdružení nájemníků ČR Lenka Veselá.

V listopadu představí ministerstvo návrh v koalici a v srpnu 2024 ho chce předložit vládě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.