Nakažených v Číně přibývá. Státy zavádí opatření, Česko je zatím neplánuje

V Číně přibývají desítky milionů nakažených denně. Vláda ale přesto uvolnila opatření a Číňané po třech letech v izolaci chtějí cestovat, a to po celém světě. "Zatím je v Číně omikron, který už Českou republikou, potažmo evropským společenstvím prošel. Máme očkovací látku, tak jsou závěry, že je česká populace zatím chráněna," sdělila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Itálie ale riskovat nic nechce, a tak od čtvrtka testuje všechny cestující z Číny. Například na milánském letišti otestovali na 120 čínských pasažérů a 52 % z nich mělo test pozitivní. Itálie ale požaduje unijní řešení, protože řada cestujících z Číny může přiletět do Itálie přes jinou zemi schengenského prostoru.

[chooze:article;value:477742]

"Nebyla zatím shoda členských států na tom, jestli by se nějaká opatření typu testování před odletem měla zavést," uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Česko žádná vlastní opatření přijmout zatím nehodlá. "Nám v tom nic nebrání, ale právě kvůli tomu, že nemáme přímé spoje z Číny, a protože to pravidlo platí až od 8. ledna, tak zatím nebylo rozhodnuto, že bychom takové opatření přijali," vysvětlil Smolek.

"To nemůže vůbec epidemiologickou situaci u nás ovlivnit. Kdybychom to chtěli udělat jako ostatní země, které to chystají, tak je to zbytečná buzerace čínských turistů a nadělá to problémy našim hotelům a restauracím," myslí si imunolog Václav Hořejší.

Opatření přijala i řada dalších států. Testovat cestující z Číny budou i Spojené státy americké, Tchaj-wan, Indie nebo Japonsko. Francie tuto možnost ještě zvažuje.

Situace v Číně

Současná epidemická situace v Číně se v mnohém podobá té před třemi lety na počátku pandemie. Nejlidnatější země světa po rychlém rozvolnění protiepidemických opatření bojuje s prudkým nárůstem počtu nově nakažených. I přesto čínské úřady stále počítají s tím, že země 8. ledna po třech letech znovu otevře své hranice.

[chooze:article;value:481612]

"Oni tam mají jen 50 % proočkovaných rizikových skupin. A je asi pravda, že ty jejich vakcíny nejsou tak účinné, jako ty, které jsme používali my," má jasno Hořejší.

Skutečný rozsah nákazy v Číně nejde přesně určit. Informace přicházejí jen z jednotlivých zdravotnických zařízení. Státní úřady od neděle data o nově nakažených vůbec nezveřejňují. Podle zápisu z interního zasedání čínské národní zdravotní komise se ale během minulého týdne nakazilo až 37 milionů lidí denně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.