Náklady na školní obědy rostou. Jídelny se vzdávají zeleniny, zdražovat nechtějí

Levnější hlavní jídla. To je teď zaklínadlo snad všech školních jídelen napříč Českem. Jídelny musejí šetřit, potraviny jsou pro ně neúnosně drahé a z jídelníčků tak například mizí paprika, okurky nebo rajčata.

Nejčastěji se šetří na salátech, které už v mnoha jídelnách nebývají běžnou součástí hlavního jídla. "Třeba když děláme okurkový salát, tak v současné době je o tisíc korun dražší než v minulých letech," řekla vedoucí školní jídelny v Ústí nad Labem Petra Toušová.

Do hlavních jídel se pak přidává mražená zelenina, která bývá levnější. Čerstvou se pak jídelny snaží nakupovat v akcích. "Čerstvou papriku si teď v hlavních jídlech moc dovolit nemůžeme. Hodně využíváme sterilovanou nebo mraženou," prozradila Toušová.

[chooze:article;value:495749]

"Je to o sledování akčních nabídek. Podle toho vybíráme a připravujeme skladbu jídelníčků maximálně na 14 dní dopředu," doplnil vedoucí jídelny v Benešově nad Ploučnicí Jan Staněk.

Pro školáky jsou v jídelnách ceny od 25 do 40 korun za oběd, ceny se liší podle jejich věku. Naposledy se zdražovalo na podzim. Dalšímu zvyšování cen se ale jídelny zuby nehty brání. "Zdražovat bych nechtěla, ale pokud ceny porostou i nadále, budeme to muset udělat," povzdechla si Toušová.

"Nedovedu si to představit. Doufám, že už nebudou stoupat ceny," souhlasil Staněk. Školy se dalšího zdražování obávají také proto, že loni si rodiče každého šestého žáka nemohli obědy dovolit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.