Nákup F-35 je největší armádní zakázka v historii ČR. Ameriku ale nelze penalizovat

150 miliard korun za stíhačky. To je suma, za kterou by se dalo u nás pořídit tisíc kilometrů dálnic, 20 krajských nemocnic nebo 300 škol. "Tento projekt bude ministerstvo obrany financovat ze svého obranného rozpočtu. A ten jsme do budoucna zajistili, protože jsme zákonem stanovili financování obrany ve výši dvou procent HDP," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

"Není tam nic, co bychom nebyli schopni ufinancovat," sdělila ministryně obrany Jana Černochová. "Vláda nám dala důvěru a šla do toho, co jsme jim my jako vojáci doporučili," uvedl náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

[chooze:article;value:524038]

Obměna letounů na našem nebi bude vypadat v dalších letech následovně. Do roku 2030 bude probíhat výstavba infrastruktury (například přistávacích drah a hangárů), v roce 2029 piloti začnou v USA trénovat, do Česka se první stíhačka dostane v roce 2031. Všech 24 strojů k nám dorazí do 12 let. To už armáda ukončí provoz i podzvukových bitevníků L-159 i gripenů.

Jenže to jen v případě, když vše půjde hladce a letadla se stihnou vyrobit. Například Slovákům vytoužené F-16 Američané v plánovaném termínu nedodali. Ve smlouvě se Spojenými státy případné sankce chybí. "Vládu Spojených států amerických nelze penalizovat," vysvětlila vrchní ředitelka sekce ekonomické ministerstva obrany Blanka Cupáková.

"My nemáme na zdravotnictví, nemáme peníze na školství a zbytečně si tady dva roky děláme zářez F-35. Jako bývalý voják jsem rád, že jdou peníze do obrany, ale musí to jít s rozmyslem," zuří poslanec Pavel Růžička (ANO).

Vojáci počítají s provozem F-35 minimálně do roku 2069, ve srovnání s letouny čtvrté nebo čtyřiapůlté generace prý vyjdou náklady F-35, tedy letouny páté generace, o zhruba 14 procent dráž. "Letoun Gripen splnil maximálně to, co splnit měl. Bohužel to, že zaspali v tom vývoji, nás mrzí," doplnila Černochová.

"Je to velmi nešťastné v tomto čase rozhodnout takto strategický projekt. A navíc v této ekonomické situaci, když nemáme na důchody," tvrdí exministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.