Nakupování dárků on-line má rizika. Odborníci radí dodržovat pět zásad

[chooze:gallery;value:34086]

​Internetoví podvodníci využívají v období před Vánoci ochotu lidí utrácet za dárky, jejich neznalosti a nepozornosti při on-line nákupech. Vyskytují se lživé reklamy na sociálních sítích, podvodné SMS a e-maily, falešné weby a také inzeráty na internetových bazarech.

"Útoky jsou stále sofistikovanější, někdy je velmi náročné rozeznat je od originálu, proto důrazně varujeme zákazníky, aby si každou podezřele vypadající nabídku ověřili přímo u konkrétního prodejce," poradil Ondřej Moravčík, vedoucí tiskového oddělení Policejního prezidia ČR.

Policisté také doporučují objednávat z ověřených e-shopů a při první objednávce raději objednat zboží na dobírku. Za to sice bývá účtován poplatek, jedná se však o způsob platby, který pro podvedeného představuje větší jistotu vrácení peněz. 

[chooze:article;value:531884]

​S rozbalením zásilky radí policisté příliš dlouho neotálet a ověřit si, zda doopravdy přišlo požadované zboží. Pokud ne, je vhodné se okamžitě obrátit na policii. Ta má v takovém případě možnost zajistit hotovost, kterou zákazník poště či jinému výdejnímu místu zaplatil. Seznam rizikových e-shopů vede Česká obchodní inspekce, najdete ho tady.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve svém návodu doporučuje si při vánočních nákupech dát pozor ještě na další věci. Jako první radí si rozmyslet nutnost vánoční půjčky. "Pokud se přece jen rozhodnete pro půjčku, buďte zodpovědní ohledně výběru typu půjčky a porovnejte si různé možnosti, včetně úrokových sazeb a podmínek splácení," uvádí MPO.

V případě, že se zákazník před nákupem rozhoduje podle recenzí, je namístě si zjistit, zda jsou recenze ověřené. "Pokud prodejce označí recenze jako ověřené, musí představit proces ověřování recenzí. Nenechte se zlákat falešnou recenzí," varuje rezort.

Odstoupení od smlouvy

Při nákupu zboží on-line má spotřebitel nárok na odstoupení od smlouvy do 14 dnů ode dne, kdy převzal zboží. V případě, že se spotřebitel rozhodne odstoupit od smlouvy, vzniká mu povinnost vrátit zboží do 14 dnů prodejci, a to na vlastní náklady.

"Prodávající je povinen vrátit vám veškeré peněžní prostředky, včetně nákladů na dodání zboží, pokud byly účtovány," informuje MPO a dodává, že právo na odstoupení od smlouvy není absolutní.

Nelze od ní odstoupit například v případě, kdy bylo zboží vyrobené na míru zákazníka nebo pokud se jedná o zboží v uzavřeném či zataveném obalu, které spotřebitel z tohoto obalu vytáhl. Dále jde také o zboží, které nejde vrátit z hygienických důvodů.

[chooze:article;value:531055]

A ještě před samotným zaplacením nákupu on-line doporučuje ministerstvo si objednávku zkontrolovat. "Buďte obezřetní ohledně předem zaškrtnutých políček, která jsou nastavena automaticky, ačkoliv tím prodávající porušuje zákonné povinnosti. Zaškrtnutá políčka mohou být spojena s dodatečnými službami, předplatnými nebo jinými možnostmi, které byly automaticky vybrány za vás," uvedl rezort.

Zkontrolování celé objednávky může zabránit nechtěným nákupům a následným komplikacím spojeným s vracením zboží a rušením dodatečných služeb.

Senioři používají technologie čím dál častěji. Jsou terčem pro podvodníky (30/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.