Nakupujete rádi přes internet? Pozor na podvodné e-shopy a jejich triky

Každý den přibývá na spotřebitelském portálu VašeStížnosti.cz lidí stěžujících si na některý internetový obchod a sdílí vlastní hořkou zkušenost. I navzdory tomu jiní zákazníci u podvodných e-shopů nakupují dál.

Podle odborníků z organizace dTest pochybným či přímo podvodným internetovým obchodům stále neodzvonilo. Radí proto, na co by si měli dát lidé při on-line nakupování pozor.

[chooze:article;value:512648]

Zprostředkovatelé

Lidé mají často problémy s takzvanými zprostředkovatelskými e-shopy. Ty pouze přeprodávají levné zboží od třetích stran. Laciné věci jsou však často jen pastí.

"Když spotřebitelům dojde zboží, které má daleko do slibované kvality, naráží na nemožnost uplatnit svá práva. Prodávající z těchto e-shopů se snaží spotřebitele utvrdit v tom, že jsou pouze zprostředkovateli, nikoliv prodávajícími," vysvětlili experti. Zákazníci tak nemají možnost nakonec uplatnit odstoupení od smlouvy do 14 dnů.

Anonymní provozovatel

Zkušenost mají zákazníci také s e-shopy, u nichž není dohledatelný provozovatel. Na stránkách lidé nenajdou informace o prodávajícím ani žádné kontaktní údaje.

"Pokud spotřebitel objedná zboží přes stránky, které jsou celé v čínštině, včetně cizí měny, nejedná se o nákup přes e-shop, který by byl zaměřen na českého spotřebitele. Z tohoto důvodu se tak ani vztah mezi prodávajícím a kupujícím nemusí řídit českým právem," nastínili odborníci.

[chooze:article;value:476122]

V případě, že lidé uzavřou kupní smlouvu v češtině přes některou ze sociálních sítí, očekává se, že prodávající je zaměřený na českého spotřebitele. Je tedy možné uplatnit česká práva. Člověk se tedy může dovolávat nároku na odstoupení od smlouvy či reklamaci. Nemá to ale kam adresovat. Šance, že uplatníme svá práva, je tak minimální.

"Jestli se navíc jedná o zahraniční podnikatelská subjekt a ještě k tomu se sídlem v Číně, nemá spotřebitel možnost obrátit se ani na Českou obchodní inspekci, ani na Evropské spotřebitelské centrum. Nápomocný může být jen dozorový orgán v zemi sídla společnosti," poradili pracovníci dTestu.

Obezřetnost je namístě

Lidé by proto neměli při nákupech zapomínat na obezřetnost. Před tím, než si něco z e-shopu objednají, je dobré zjistit, kdo je jeho provozovatelem a jaké jsou podmínky reklamace a vrácení zboží.

Velmi užitečné jsou recenzní portály, kde si zákazník může obchod proklepnout. Na problematický e-shop navíc může upozornit už jeho název. Pokud nijak nesouvisí s nabízeným zbožím, měli byste zbystřit.

Je namístě zpozornět i v případě, že se na webu objevují chyby v gramatice, nesprávný slovosled nebo podezřele dlouhé dodací lhůty. Česká obchodní inspekce (ČOI) navíc eviduje rizikové internetové obchody. Jejich seznam je dostupný na webu.

Drzost podvodníků nezná mezí. Snaží se vyvolat emoce, tvrdí psycholog (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.