Nákupy v Polsku se Čechům už brzy nevyplatí. Zruší tam nulovou daň

Štáb televize Nova vyrazil v pátek do Polska, aby srovnal ceny potravin s tuzemskem. V obchodě Biedronka potkáváme prodavačku v důchodu a ta má o akcích velký přehled. V jejím velikonočním nákupu nesmí chybět samozřejmě kachna. "V akci stojí 51 korun kilogram. Teď jsme byli v Lidlu a koupili jsme tam máslo za 18 korun," řekla.

Kilogram kuřecích prsních řízků lidé v Polsku koupili za 60 korun. Vajíčka jsou na druhou stranu v Česku levnější, například plato třiceti kusů v Polsku aktuálně vychází v akci na 108 korun. V Česku se ale ve stejný den vejce prodávala i za 75, tedy o 33 korun levněji. 

"My jsme až z Litvínova a furt se nám to vyplatilo, hlavně  kvůli Velikonocům. Nakoupili jsme pro děti balíčky, rozhodně je to výhodnější než v Česku," řekli Češi, které televizní štáb potkal v polské prodejně.

[chooze:article;value:546637]

​Plnotučné mléko v Polsku v akci vychází na 14,70 koruny, V Česku je o dvacetník dražší. Levnější je v Polsku maso, například  vepřová kýta tam stojí pod 60 korun za jeden kilogram. Jablka jsou u našich severních sousedů aktuálně v 55procentní slevě, jeden kilogram vychází na 10 korun.

Podle ekonomů jde o jedny z posledních výhodných nákupů. Kromě zlotého, který proti loňsku vůči koruně posílil o 20 %, nákupy od dubna prodraží ještě další faktory. "V Polsku se navyšuje DPH a v České republice aktuálně klesají ceny potravin nejrychleji, ze všech zemí Evropské unie," podotkl ekonom Štěpán Křeček.

Levněji bude nadále v Polsku vycházet nábytek, kutilské i dětské potřeby a nejvýrazněji tabákové výrobky

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.