Nákupy v Polsku už se nevyplatí. Na Čechy teď levnější zboží čeká v jiné zemi

Konečně to přišlo, lidé na Slovensku na tuto chvíli čekali dva roky. Před Velikonoci se bude zlevňovat. Na sváteční volné dny tak naši východní sousedé nakoupí levněji než v uplynulých měsících, informuje web tvnovinky.sk.

"Ode dneška minimálně do Velikonoc jsme se rozhodli zrušit daň z přidané hodnoty u stovky základních potravin. Jde tedy o potraviny, které měly nastavenou 10% DPH, takže ta sleva se rovná 10 procentům," sdělil mluvčí společnosti Lidl Slovensko Tomáš Bezák.

Zlevňování mívá lavinový efekt, když s ním začne jeden, další se přidají. "I my musíme být konkurenceschopní," poznamenal mluvčí obchodní sítě Billa na Slovensku Marek Kravjar.

[chooze:article;value:544312]

​Také další obchodní řetězce na Slovensku už potvrdily, že před svátky jdou ceny v jejich prodejnách potravin směrem dolů. Někteří dokonce tvrdí, že nižší ceny už zavedly. "Tesco je měnilo u některých potravin minulý týden," řekla mluvčí Tesco Stores SR Mária Zerzanová. Týká se to podle ní masa nebo ryb, ale také trvanlivých potravin, jako je rýže.

Konec nulové sazby v Polsku

Naopak zlá zpráva přišla z Polska. Tamní ministerstvo financí oznámilo, že nulová sazba DPH na některé potraviny potrvá už jen do 31. března, poté nebude prodloužena. 

"Souvisí to s posledními údaji o inflaci a prognózami dynamiky cen základních potravinářských výrobků, na které se vztahuje přechodná nulová sazba DPH," citoval ministerstvo portál polsatnews.

[chooze:article;value:544430]

​Podle webu portalspozywczy.pl dokonce premiér Donald Tusk chtěl, aby návrat k pětiprocentní sazbě DPH pro produkty podléhající dočasné nulové sazbě byl už začátkem března letošního roku. 

Snížená sazba DPH na základní potravinářské výrobky platí v Polsku od 1. února 2022. Byla zavedena s inflací za leden téhož roku na úrovni 9,2 %. Letos v lednu klesla v zemi na 3,9 %. 

Nulové DPH podléhala v Polsku řada potravin, pro které tam Češi ve velkém jezdili – šlo například o ovoce, zeleninu, maso, mléčné výrobky a produkty z obilovin.

Polsko podražilo. Rozdíl s Českem se zmenšil, přesto se tam nákupy vyplatí (2/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.