Nákupy v zahraničí si Češi nepomůžou. I Němci a Poláci jsou v šoku z cen zeleniny

Šokovaní Němci na sociálních sítích sdílejí videa ze supermarketů. Někteří jsou pobouření, jiní si dělají srandu. Všichni ale upozorňují na totéž – ceny zeleniny v posledních týdnech vzrostly do závratných výšin. "Už si nemůžu dovolit ani 1 kg paprik, OMG," napsala na TikToku Němka vystupující pod přezdívkou Mrs.Maribella94.

Zveřejnila video z Kauflandu, kde měli papriky za 5,99 eura, v přepočtu více než 140 korun za kilogram. "Radši budu jíst nezdravě," říká žena a zamíří k regálu s mraženými pizza bagetkami, které skončí v jejím nákupním košíku místo zeleniny. Ačkoliv je video pojato humorně, vystihuje aktuální pocity mnoha Němců.

[chooze:article;value:493833]

​Na začátku března se v některých supermarketech ceny okurek vyšplhaly přes hranici tří eur, v přepočtu více než 70 korun za kus. Rajčata dokonce až na čtyři eura za vaničku, tedy téměř sto korun, píše web 24rhein.de. Důvody jsou stejné jako v Česku – dovoz ze zahraničí, kde pěstitelé letos bojovali s nepříznivým počasím a drahými energiemi.

"Jedná se o sezónní zeleninu, která má ráda teplo," upozorňuje Manfred Kohl ze Zemědělské komory Severního Porýní-Vestfálska. Většina okurek a rajčat v zimě míří do německých supermarketů ze Španělska nebo Nizozemska.

Na konci února se dokonce na twitteru sdílela fotografie ze supermarketu Edeka, kde vanička keříkových medových rajčat stála 4,49 eura. "Jedno kilo rajčat za 25 euro. Výhodná nabídka," napsal sarkasticky autor fotografie. V přepočtu to vychází na bezmála 600 korun.

https://twitter.com/Straw_Berry0210/status/1627682492038754308?s=20

V komentářích někteří upozornili na to, že se jedná o obecně drahou odrůdu rajčat, cena ale lidi přesto pobouřila. "Jsem tak naštvaná. Jsem stará, nemocná a brzy si nebudu moci dovolit jíst," napsala k příspěvku německá seniorka.

Neušetříte ani v Polsku

Pokud se tedy Češi v příhraničí rozhodnou bojkotovat zeleninu v českých obchodech, v Německu si příliš nepomohou. Prudké zdražování rajčat či paprik se nevyhnulo ani našim dalším sousedům. V Polsku cena za kilogram rajčat na začátku března vzrostla na 35 zlotých, v přepočtu přes 176 korun, informoval deník Rzeczpospolita.

Na stejnou cenu se podle webu dlahandlu.pl dostaly v obchodech i papriky. "Přitom před rokem jsme za ně platili od 7,5 do 13,5 zlotých. To znamená, že cena vzrostla o 150 procent," uvádí web.

[chooze:article;value:494334]

​I na Poláky dolehla špatná úroda v jižních státech, odkud se sezónní zelenina dováží, a vysoké náklady v důsledku drahých energií. Polská skleníková rajčata budou na pultech až koncem dubna, ve větším množství pak až v červnu. Objem zboží je ale zatím sporný, protože i polští pěstitelé musí šetřit.

"Letošní sezóna je zvláštní, nikdo pořádně neví, kolik producentů se rozhodlo zasít plodiny ve sklenících," vysvětlil pro Rzeczpospolitu mluvčí polské burzy Bronisze Maciej Kmera. "Od dovozců dostáváme signály, že se situace zlepšuje. Nebude to sice na stejné úrovni jako v předchozích letech, ale snad to nebude už tak drahé," dodal.

Televize Nova ukázala politikům, jakou zeleninu prodávají obchody v Česku. Ti jsou situací zděšení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.