Napětí a emoce. Začalo příměří mezi Izraelem a Hamásem

V pátek v 7:00 hodin ráno (5:00 SEČ) vstoupilo v platnost čtyřdenní příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem, při němž budou výměnou za palestinské zajatce propuštěna rukojmí, která Hamás unesl 7. října po útoku na Izrael. Podle katarských mírotvorců by po zahájení příměří měla být propuštěna první skupina 13 rukojmích zadržovaných v Gaze a blíže neurčený počet palestinských vězňů z izraelských věznic, píše agentura AFP. Během každého dne příměří zamíří do Gazy stovky kamionů s humanitární pomocí.

Katarští představitelé uvedli, že první várka 13 propuštěných rukojmích budou ženy a děti ze stejných rodin. Očekává se, že během čtyř dnů bude propuštěno nejméně 50 rukojmích. Budou na ně čekat týmy izraelských traumatologů a zdravotníků spolu se speciálně vycvičenými vojáky. Podle AFP je ze zhruba 240 unesených rukojmích nejméně 35 dětí, přičemž 18 z nich bylo v době útoku Hamásu mladších deseti let.

[chooze:article;value:530316]

O podmínkách, v nichž jsou rukojmí držena, existuje jen minimum informací. "Vzhledem k barbarské povaze útoků a zajetí se můžeme připravit jen na nejhorší scénáře," prohlásil Moty Cristal, vysloužilý izraelský vojenský úředník se zkušenostmi s vyjednáváním o rukojmích.

Izrael vehementně odmítl požadavek Hamásu, aby se izraelské síly stáhly z nemocnice al-Šífa v Gaze, informoval ve čtvrtek The Jerusalem Post s odkazem na informace deníku N12. Podle zprávy přišla žádost palestinské teroristické skupiny na poslední chvíli jako požadavek v dohodě o propuštění rukojmích. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari ve čtvrtek večer poznamenal, že žádný aspekt dohody o rukojmích není vytesán do kamene. "Dokud se to nestane, podléhá změnám," řekl na denním brífinku.

Mluvčí zdůraznil, že součástí dohody je, že izraelské síly zůstanou uvnitř linie příměří vyznačené v pásmu Gazy. Izraelské obranné síly budou mít v této oblasti svobodu pohybu po dobu trvání příměří, dodal. Mezitím izraelské obranné síly a Šin Bet potvrdily, že ve čtvrtek zatkly ředitele nemocnice Šífa.

Deník Al-Araby Al-Jadeed s odvoláním na egyptské zdroje uvedl, že Hamás odmítá zástupcům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) umožnit návštěvu míst, kde jsou držena zbývající rukojmí, a místo toho tvrdí, že bude MVČK informovat o jejich stavu.

[chooze:article;value:530271]

​Začátkem tohoto týdne úřad premiéra Benjamina Netanjahua tvrdil, že Izrael vyjednal zahrnutí klauzule do dohody o rukojmích, aby Červený kříž mohl navštívit všechna zbývající rukojmí v Gaze. Toto tvrzení zdravotnická organizace odmítla a ve svém prohlášení uvedla, že o žádných takových plánech nebyla informována. "V případě, že budou návštěvy dohodnuty, jsme připraveni je navštívit. MVČK se neúčastní jednání mezi stranami konfliktu," oznámil Červený kříž.

Izraelský deník Haaretz.com s odkazem na katarský deník Al-Araby Al-Jadeed přinesl informaci, podle které Hamás údajně plánuje propustit 23 thajských státních příslušníků, které drží jako rukojmí od 7. října. Propuštění by mělo být výsledkem dohody mezi vládou v Bangkoku a Hamásem, kterou zprostředkoval Írán.

Přerušení bojů mělo začít už ve čtvrtek. Podívejte se, proč k tomu nedošlo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.