Napětí mezi KLDR a Jižní Koreou roste. Kim Čong-un poslal nečekanou zásilku

Stovky balónů nesoucích odpadky – takovou zásilku poslal severokorejský diktátor Kim Čong-un svým jižním sousedům. Podle agentury KCNA mělo jít až o 15 tun odpadu. Údajně šlo o pomstu jihokorejským aktivistům, kteří se snaží do země dostávat letáky proti KLDR. Pokud v tom budou pokračovat, vyhrožuje KLDR stonásobně větší zapáchající zásilkou.

Jižní Korea ale na výhružky ostře reagovala. Podle agentury AP navrhla tamní Národní bezpečnostní rada pozastavení dohody z roku 2018, která by Jižní Koreji umožnila pořádat vojenská cvičení poblíž severokorejských hranic a "přijmout účinné a okamžité reakce na provokace ze strany Severní Koreje".

[chooze:article;value:557282]

Dohoda přitom původně měla za cíl snížit napětí na Korejském poloostrově. Její krach byl ale na dohled už po vypuštění severokorejského špionážního satelitu loni v listopadu, které přimělo Jižní Koreu obnovit letecký dohled v přední linii. Severní Korea v důsledku toho obnovila stanoviště pohraniční stráže. Sama KLDR už ale dříve prohlásila, že dohodu považuje za neplatnou.

KLDR vypálila u hranice s Jižní Koreou 200 střel. Příměří mezi zeměmi může kdykoliv skončit, říká analytik (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.