Napětí mezi Polskem a Běloruskem roste. Lukašenko vyhrožuje válkou

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko překvapil absurdním projevem na setkání s vedením tamních státních orgánů. Podle deníku Polsat News se tam rozpovídal o seznamu "údajných hrozeb pro vnitřní bezpečnost země". Nebezpečí prý představují plány Polska.

To podle Lukašenka chystá řadu akcí, které mají destabilizovat jeho moc. Země údajně připravuje "rozsáhlou provokaci obyvatel Polska, z níž budou vinit Rusko a Bělorusko". Scénářů mají mít připravených hned několik.

Jedním z nich má být například to, že se Varšava údajně snaží o tajný politický převrat v Bělorusku. "Chtějí nás zatáhnout do války oklikou nebo podvodem," řekl Lukašenko. "Nejsou schopni provést ozbrojenou invazi," dodal.

[chooze:article;value:528174]

​Polsko tak prý jedná kvůli svým územním ambicím. "Už jsem to řekl, ale řeknu to znovu. V Evropě věří, že v důsledku této války dojde k územním změnám," řekl diktátor. Svá tvrzení však nepodložil žádnými přímými důkazy. Řekl pouze, že má "v rukou tajné informace".

Podle deníku Ukrajinská pravda Lukašenko pohrozil, že je země připravena svým nepřátelům "způsobit ochromující škody". Připomněl, že Bělorusko má na svém území rozmístěné taktické jaderné zbraně. "Máme vše potřebné k tomu, abychom se spolehlivě bránili," řekl.

Podle agentury Reuters zároveň vyzval orgány činné v trestním řízení, aby v ulicích běloruských měst zavedly hlídky a zajistily tak bezpečnost tamních lidí. Zatímco kriminalita v Bělorusku prý klesla, zemi dle něj hrozí zločiny "extremistické povahy".

Lukašenko má údajně problémy se srdcem. Odbornice řekla, co by se dělo po jeho smrti (05/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.