Napětí na Blízkém východě. Na základny USA dopadly drony. Američané odpověděli nálety

Vypuknutím nového konfliktu hrozí napjatá situace na Blízkém východě. Ve čtvrtek tam došlo k útoku na dvě americké základny v Sýrii. Jednu ze základen u Hasaky napadl dron, zatímco druhou poblíž Dajr az-Zauru zasáhlo pět raket. Při útoku v Hasace zemřel vojenský kontraktor a pět vojáků bylo zraněno. Šestý voják utrpěl zranění v Dajr az-Zauru.

Útok na základnu u Hasaky provedla trojice sebevražedných dronů. O podobný útok se měli útočníci pokusit i v pátek na východě Sýrie. Tam se však základně podařilo dva ze tří dronů zneškodnit ještě dříve, než mohly napáchat skutečné škody.

Pentagon z útoku obvinil íránské Revoluční gardy a protiamerické skupiny, které Írán podporuje. Den po útoku zahájila americká armáda odvetné údery. Podle agentury AP americká odveta zasáhla místa, kde se shromažďovaly milice, jež USA podezírá z útoku na základny. Po útocích měli zůstat čtyři mrtví.

[chooze:article;value:487053]

Zapojení Íránu do útoků Američané odvodili z trosek sebevražedných dronů. Ty odpovídaly konstrukci íránských bezpilotních letounů. Dalšími důkazy má být odposlechnutá komunikace mezi Revolučními gardami a milicemi, které zaútočily.

Americký prezident Joe Biden zdůraznil, že jde ze strany USA o obranu. "Spojené státy nechtějí konflikt s Íránem. Ale pokud bude Írán takto pokračovat, musí být připraven na to, že budeme hájit své občany. I násilím, bude-li to třeba," řekl Biden.

V Sýrii se v současnosti nachází asi 900 amerických vojáků a další stovky vojenských kontraktorů. Jejich cílem je podle televize ABC boj s teroristy, zejména s organizací Islámský stát.

[chooze:article;value:496613]

Válku v zastoupení s Íránem, který podporuje režim syrského prezidenta Bašára al-Asada, Američané podle svých slov nechtějí. "Nestojíme o eskalaci konfliktu s Íránem. Naše noční nálety měly ukázat, že bereme obranu našeho personálu vážně a že odpovíme rychle a rozhodně, pokud budeme ohroženi," řekl portálu CNN mluvčí Pentagonu Patrick Ryder.

Napětí na Blízkém východě stupňují i střety Íránu a Izraele. Ve středu totiž zasáhl Izrael skladiště nedaleko letiště v syrském městě Aleppu. Cílem izraelského útoku byly zbraně a munice, které se měly ve skladišti nacházet, píše portál Iran International.

Izrael v posledních měsících aktivně provádí útoky na letiště a letecké základny v Sýrii, kde přistávají letadla z Íránu. Cílem tohoto ostřelování je zastavení dodávek zbraní protiizraelským vojenským skupinám v Sýrii a Libanonu. Zejména má jít o teroristickou organizaci Hizballáh, která usiluje o zničení Izraele.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.