Napětí na Blízkém východě se stupňuje. Biden přirovnal Putina k Hamásu

Izrael v noci znovu zaútočil na zhruba stovku cílů v Pásmu Gazy. Měl při tom zabít dalšího muže z vedení Hamásu. Rakety mířily i opačným směrem, americká válečná loď Carney v Rudém moři dokonce tři sestřelila. K tomu také blíže neurčený počet dronů.

Americký prezident Joe Biden v souvislosti s konfliktem promluvil k Američanům. Ruského prezidenta Putina přitom postavil na stejnou úroveň jako teroristy z Hamásu. "Hamás a Putin představují různé hrozby, ale mají jedno společné. Oba chtějí zcela zničit demokracii v sousedství, zcela ji zničit," řekl Biden.

[chooze:article;value:526132]

​Invaze se po několika dnech pochybností opět přiblížila. Armáda už měla dostat zelenou. Potvrzují to i slova ministra obrany.

"Udělejte si pořádek, buďte připraveni –⁠ ten rozkaz přijde. Moc vám děkujeme, kluci, věříme vám, hodně štěstí, zase se uvidíme. Kdokoliv z vás teď vidí Gazu příliš vzdálenou, uvidí ji zevnitř. Slibuji vám to," prohlásil ve čtvrtek izraelský ministr obrany Jo'av Galant.

Desítky kamionů s humanitární pomocí na hraničním přechodu Rafah dál stojí. Do Pásma Gazy jich mělo 20 vjet už v pátek ráno. Situace je ale údajně nestabilní a přechod se musí ještě opravit po náletech. Na druhé straně hranice čekají na otevření přechodu desítky tisíc lidí. 

Situace na jihu Gazy se podle OSN stále zhoršuje. Sehnat základní potraviny nebo palivo je stále složitější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.