Napětí v Evropě se stupňuje. Erdogan hrozí Řekům, že vybombarduje Athény

Řecko člen Evropské unie, schengenského prostoru, OSN a NATO. Turecko  člen OSN, země usilující o vstup do Evropské unie a člen NATO. Ani členství v těchto organizacích a společné působení v Severoatlantické alianci ale nedokáže překonat vzájemnou nevraživost mezi oběma zeměmi.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli opět pohrozil Řecku možným útokem na Athény. "Začali jsme vyrábět vlastní rakety. Když řeknete Tajfun, Řekové se vyděsí. Bojí se zasažení Athén. Tak ať se nesnaží nakoupit věci z USA na vyzbrojení ostrovů," nechal se slyšet.

Slova tureckého prezidenta okamžitě odsoudil řecký ministr zahraničí Nikos Dendias. "Je nepřijatelné, aby člen NATO vyhrožoval Řecku raketovým útokem. Severokorejské postoje nemohou a nesmí vstoupit do Severoatlantické aliance," prohlásil.

[chooze:article;value:473516]

Turecko kritizuje Athény kvůli vojenské přítomnosti na řeckých ostrovech v Egejském moři. Dalším problémem je silná migrace syrských válečných uprchlíků z Turecka do Řecka, turecká těžba ve východním Středomoří a spory o rozdělený Kypr. Zatímco jednu část ovládají etničtí Řekové, druhou část obsadilo v sedmdesátých letech Turecko.

Za posledních padesát let se obě země ocitly třikrát na pokraji války. Právě NATO v těchto případech sehrálo úlohu prostředníka. Minulý týden Turecko obvinilo Řecko z porušení mezinárodních dohod, a to kvůli vojenskému cvičení v Egejském moři. Řecko oponuje, že se potřebuje bránit.

Napětí narůstá i mezi Kosovem a Srbskem. Srbové žijící na severu Kosova nově protestují proti zatčení bývalého srbského policisty a blokují silnice. Kosovo v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku. To ovšem Kosovo stále považuje za součást svého území. Obě země usilují o vstup do Evropské unie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.