Napětí v Izraeli stoupá. Mluví se o rozhoření další krvavé války

Válka v Gaze ještě ani neskončila a Izraelci se obávají rozhoření dalšího krvavého konfliktu u svých hranic. Píše o tom Deutsche Welle. Přeshraničí palba mezi Izraelci a hnutím Hizballáh v Libanonu zesílila a izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že chce síly z Gazy přesunout k libanonským hranicím.

"Tady v Horní Galileji a podél celé hranice s Libanonem už to válka je. Rakety, bezpilotní letouny, požáry, sirény jsou tu na denním pořádku," říká 45letý Jehudai. Bojí se přitom, že se situace ještě zhorší. "Lidé, kteří žijí ve středním Izraeli, nepociťují válku tak jako my," tvrdí. Nesílí navíc jen údery Izraele. Zpátky se totiž nedrží ani Hizballáh. Uskupení podporované Íránem odpaluje na židovský stát další a další rakety a drony.

[chooze:article;value:561114]

Hned několik izraelských představitelů pak pro ABC News uvedlo, že Hizballáh nyní představuje pro Izrael zásadní hrozbu, a židovský stát by proto měl začít připravovat munici a síly pro nadcházející válku.

Vážné následky pro Blízký východ

Američané, kteří jsou největším izraelským spojencem a také dodavatelem zbraní, ale před konfliktem varují. "Další válka mezi Izraelem a Hizballáhem by se mohla snadno stát regionální válkou s hroznými důsledky pro Blízký východ," nechal se například slyšet americký ministr obrany Lloyd Austin.

Podle bývalého příslušníka americké obranné rozvědky Harrisona Manna by mohl být takový konflikt zničující. Hrozí totiž, že by do něj mohly být vtaženy Spojené státy i Írán. K zahájení rozsáhlých bojů prý izraelského premiéra tlačí touha zůstat po moci.  

[chooze:article;value:550982]

"Víme, že pokud si chce izraelský premiér prodloužit svou politickou kariéru a vyhnout se soudu, musí zůstat válečným vůdcem," řekl Mann pro Guardian. Dalším důvodem k případnému útoku na Libanon může podle něj být také to, že milice Hizballáhu cvičené Íránem postupně sílí. Izrael tak může brzký útok považovat za lepší variantu.

"Nevím, jak realistická jsou izraelská hodnocení případné zkázy, jakou by Izrael v takovém konfliktu utrpěl, ale jsem si docela jistý, že nemají realistickou představu o tom, jak úspěšní by proti Hizballáhu byli," tvrdí Mann s tím, že obvyklá izraelská taktika bombardování strategických míst by tentokrát nezabrala.

"Hizballáh má pravděpodobně schopnost alespoň částečně přemoci izraelskou protivzdušnou obranu, zaútočit na civilní infrastrukturu po celé zemi a způsobit Izraeli takovou úroveň zkázy, jakou možná ve své historii, minimálně tedy v té nedávné, zatím nezažil," dodal.  

Izraelská vláda se rozpadá. Kabinet opustili už dva členové (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.