Napětí v Kosovu roste. Západ se poprvé postavil na stranu Srbů

Jen pár desítek hodin poté, co generální tajemník NATO oznámil posílení mise KFOR na severu Kosova, přijela na místo obrněná vozidla se sedmi stovkami vojáků. Doplní tam jednotky, které se v úterý střetly s kosovskými Srby v ulicích města Zvečan. Při násilných střetech ve městě u kosovsko-srbských hranic bylo zraněno přes 30 vojáků a 50 demonstrantů.

Jednotky KFOR splnily svůj slib a rozmístily své síly na pěti místech v ulicích a v centru města. Vojáci mají ve městě za úkol oddělit albánské policejní jednotky a srbské demonstranty. Ti odmítají uznat nově zvolené albánské starosty, kteří se do úřadů dostali po bojkotovaných volbách. Těch se zúčastnila asi tři procenta tamních obyvatel.

"Ta situace je opravdu složitá a každým okamžikem může ještě eskalovat a stát životy nejen protestujících kosovských Srbů, ale také vojáků NATO," okomentovala analytička Milica Rakičová. Podle srbského premiéra by řešením sporu mohlo být odvolání nově zvolených starostů. Postup kosovských úřadů po regionálních volbách kritizovaly i některé západní země včetně Francie nebo Spojených států.

[chooze:article;value:506860]

​"Vůbec poprvé celou dobu situaci z našeho pohledu odsoudily i Spojené státy, za což jsem vděčný. Doufám, že to tak bude i u Evropanů, i když si nejsem jistý, jestli u všech," řekl srbský prezident Aleksandar Vučić.

"Já jako premiér nemůžu těm starostům říct: 'Neměli byste zůstávat ve svých úřadech'. Tohle není úspěch. Je to nešťastná situace. Ale nevzdáme naši demokratickou republiku fašistickému davu s písmenem Z, který střílí na vojáky a policisty," uvedl kosovský premiér Albin Kurti.

Severoatlantická aliance má v Kosovu v rámci mise KFOR v současné době téměř čtyři tisíce mužů a žen. Podle vedení NATO je ale možné, že bude nutné misi ještě posílit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.