Náprava digitalizace stavebního řízení potrvá. Problémů je hodně, řekl Kulhánek

Šéf resortu dopravy Martin Kupka a budoucí ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek svolali na pondělí schůzku se zástupci profesních svazů. Hlavním tématem byly legislativní změny, které se týkají digitalizace stavebního řízení.

"Všichni nám znovu popsali řadu závažných právních problémů, kterými současné systémy trpí. Znamená to, že bez změny legislativy to prostě nepůjde," zdůraznil ministr Kupka.

"Návrat do stavu, který byl před 1. červencem, nezahrnuje návrat k papírově podobě podávání žádostí, bude zachováno podání jen v elektronické podobě," doplnil Petr Kulhánek.

Podle jeho slov zásadní je, aby se co nejrychleji zprůchodnil původní systém. "Je to sice krok zpátky, ale je to dočasné řešení. Vláda pak 16. října na svém jednání stanoví, co bude po přechodném řešení. To ale nebude trvat méně než 12 měsíců," upřesnil Kulhánek. Během přechodného období budou podle Kulhánka využívat úřady dosud známé digitální nástroje.

[chooze:article;value:577158]

Ministr Kupka dostal agendu digitalizace stavebního řízení na starost po ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti). Kupka vytvořil tři týmy, které na digitalizaci systému stavebního řízení pracují a budou pracovat i poté, co resort pro místní rozvoj převezme Kulhánek.

Na digitalizaci systému stavebního řízení se podílí i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který chce pomáhat do té doby, dokud o to bude nový ministr pro místní rozvoj stát. S Jurečkou už o situaci hovořil i Kulhánek. 

Digitální systémy stavebního řízení byly spuštěny letos 1. července, ale úředníci a stavebníci si stěžují, že stále nefungují.

Na tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.