Narkobaronovi hroši musí zmizet z Kolumbie. Stát je začíná sterilizovat

Hroch je na první pohled majestátní zvíře, pro Kolumbii ale nevítaný vetřelec. Do latinskoamerické země se dostali v 80. letech minulého století a ničí tamní životní prostředí. Léta s nimi úřady bojovaly, nakonec ale došly k závěru, že hrochy musí vykastrovat nebo utratit. "Nyní máme 169 jedinců. Podle plánu začne příští týden první fáze sterilizace hrochů," řekla ministryně životního prostředí María Susana Muhamadová. 

Hroši pochází z Afriky a do Kolumbie je dostal nechvalně známý narkobaron Pablo Escobar. Ten si v dobách své největší slávy vybudoval soukromý zábavní park a zoologickou zahradu. Nechal si tam dovézt například zebry, žirafy, lvy, velbloudy a tři hrochy, jenomže po jeho smrti zvířata utekla a začala se nekontrolovaně množit. Z pár hrochů je teď v zemi zhruba 170 jedinců a ti dělají velké problémy a útočí na lidi. Podle odhadů by jich v roce 2035 mohlo být až tisíc. 

[chooze:article;value:504901]

Vláda proto připravila plán, jak se hrochů zbavit. Mimo etického utracení, jak ho sama označuje, teď sterilizuje asi 20 hrochů a dalších 40 příští rok. Podle ministryně životního prostředí je ale operace velmi riskantní a zvířata ji nemusí přežít. "Proces zahrnuje velmi složitou medikaci. Léky musí být důkladně připraveny veterináři a operace budou provádět zkušení veterináři," upřesnil vedoucí oddělení správy biologické rozmanitosti a chráněných území Cornare David Echeverri. 

Sterilizaci pár hrochům provedli veterináři už dříve, to však nezastavilo růst populace. Několika dalších sudokopytníků se pak ujmou státy jako Mexiko, Indie a Filipíny. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.