Národní banka varuje: Mezi Čechy jsou miliony neplatných bankovek

Česká národní banka doporučuje lidem zkontrolovat si obsah svých peněženek i kasiček. Mohou v nich totiž mít bankovky, které oficiálně zcela ztratily svou hodnotu. Šance na nalezení těchto neplatných peněz je veliká. V oběhu totiž i půl roku po vyřazení zůstávají miliony bezcenných bankovek.

Zastaralé bankovky z devadesátých let ČNB stáhla z oběhu letos na konci června. Rozeznat je lze ihned podle svislého tenkého stříbrného proužku i dalších ochranných prvků. Jedinou výjimkou jsou pětitisícové bankovky, které zůstávají platné. Současné bankovky mají na sobě širší a zlatavé proužky, které při naklonění mění barvu.

[chooze:article;value:473947]

Nejvíce neplatných bankovek v systému tvoří stokoruny, kterých je podle odhadu ČNB v oběhu stále 22 milionů kusů, tedy více než třetina všech neplatných bankovek. "Doporučuji zkontrolovat peněženky nebo jiná místa, kam lidé peníze ukládají. Mohlo by se stát, že by se mohli pokoušet kupovat vánoční dárky neplatnými bankovkami," upozornil expert České bankovní asociace na platební styk a peněžní oběh Tomáš Hládek.

Stahování starších bankovek je běžnou praxí. Aktualizují se tak například bezpečnostní prvky. Lidé se však nemusí obávat, že by o své peníze zcela přišli. Banky v Česku totiž budou bezcenné bankovky vyměňovat za platné až do června 2024. Poté už bude nutné pro výměnu zajít na pobočku ČNB.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.