Nárůst násilí a vražd neřeší jen Česko. Američané dokonce mluví o epidemii

Hamburk, 9. březen. Pětatřicetiletý bezúhonný muž tam zastřelil osm nevinných lidí.

Bratislava o týden později. Z okna vyskočil muž a později i jeho sestra. Oba zemřeli. V bytě pak našli tělo jejího ubodaného syna. "Nemáme svědky uvnitř ani zvenku, je to pro nás velice komplikovaný případ," řekl slovenský policejní prezident Štefan Hamran.

Dva zdánlivě nesouvisející případy. Mají společné to, že takové brutální násilí nikdo v okolí nečekal.

Problémy s rostoucí agresí mají i další evropské země včetně Velké Británie. Tam je vlastnictví střelné zbraně sice silně regulované, stouply ale počty vražd nožem, a to výrazně. Vloni jich napočítali nejvíc za 76 let. V meziročním srovnání stoupl počet násilných činů s nožem v ruce o téměř čtvrtinu.

[chooze:article;value:495750]

Samostatnou kapitolou v kategorii násilí a masových vražd jsou Spojené státy americké. Úřady si s nimi nedokážou poradit a to zejména kvůli počtu střelných zbraní ve společnosti. Jejich držení je zaručené ústavou a pořídit si je je jednodušší než jinde.

"Dejte prosím Louisville autonomii při řešení epidemie násilí se střelnými zbraněmi. Nechte nás rozhodovat o snižování množství zbraní, které zabíjí příliš mnoho lidí," vzkázal nedávno starosta města Craig Greenberg.

Počty masových vražd ve Spojených státech od začátku roku přepisují historii. Jen za první tři měsíce tam neziskové organice napočítali 131 případů, při kterých zemřeli více než čtyři lidé.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.