NASA se blíží ke klíčovému milníku. Zodpoví otázky o životě na Marsu

Významný milník, který pomůže objasnit existenci života na planetě Mars. To je podle americké NASA mise, kterou má v následujících hodinách před sebou vesmírné vozítko Perseverance. Na rudé planetě vůbec poprvé v historii vznikne sklad s velmi cennými exempláři.

Vzorky vulkanických a sedimentárních hornin a atmosféry zabalené v deseti titanových trubičkách o velikosti prstu musí vesmírný rover postupně ukrýt na povrchu Marsu. Ideálním místem s rovinatým terénem je oblast zvaná Tři vidličky v kráteru Jezero.

[chooze:article;value:477668]

"Tři vidličky jsou místem, na které uložíme sadu vzorků, které by mohly být v rámci mise dopraveny na Zemi k bližšímu studiu. Tato první sada obsahuje rozmanité horniny, které nám mohou pomoci zodpovědět otázku, zda zde někdy existoval život," oznámila americká kosmická agentura NASA.

Povrch, který je podle odborníků z NASA rovný jako kulečníkový stůl, usnadní přistání příští mise, která by mohla ukrytý materiál vyzvednout a bezpečně dopravit na Zemi. Přesné kopie vzorků si ale uchová i Perseverance. Očekává se, že vozítko materiál samo po návratu doručí vědcům.

Ukrytí vzorků na povrchu rudé planety je pro NASA plánem B. Experti nechtějí riskovat scénář, že se rover porouchá a měsíce bádání přijdou vniveč.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.