NASA znepokojuje blížící se asteroid. Zemi má zasáhnout přímo na Valentýna

Asteroid 2023 DW možná za několik let skříží cestu naší planetě. Šance na srážku je menší než jedno procento, Evropská kosmická agentura ho přesto zařadila na seznam rizik. Tento objekt objevila letos v únoru a odhadla, že má šanci jedna ku 607 zasáhnout Zemi.

Jeho pohyb sleduje i NASA, která předpověděla den, kdy je srážka nejpravděpodobnější. Existuje malá šance, že asteroid do zemské atmosféry vstoupí mezi roky 2046 až 2054, nejvyšší riziko však připadá hned na první rok, konkrétně na 14. února 2046.

[chooze:article;value:475437]

​Toto datum na tzv. Turínské škále dostalo jeden bod z deseti, který znamená velmi malé riziko. Všechna zbylá data ale mají nulu. "Sledujeme nový asteroid 2023 DW, který má malou šanci, že v roce 2046 narazí do Země. Když jsou objevena nová tělesa, často trvá několik týdnů, než se podaří snížit nejistoty a předpovědět jejich dráhy na roky dopředu. Analytici budou 2023 DW nadále sledovat a aktulizovat předpovědi," uvedla NASA na twitteru.

Není tak příliš pravděpodobné, že by tento asteroid skutečně pokazil svátek zamilovaných za 23 let, vyloučeno to ale není. Kdyby srážka skutečně nastala, následky budou podle populárně-vědeckého webu IFL Science podobnější výbuchu atomové bomby (avšak bez radiace) než událost, která zřejmě před 66 miliony lety způsobila vymření dinosaurů.

Lokální škody

Odhadovaný průměr asteroidu je totiž okolo 50 metrů. Není to zrovna drobeček, při dopadu do obydlené oblasti by způsobil rozsáhlé škody na budovách a životech. Na vymazání lidstva z povrchu zemského ale naštěstí není dostatečně velký.

[chooze:article;value:472339]

​Objekt 2023 DW je zhruba stejně velký jako ten, který měl na svědomí tunguskou katastrofu v roce 1908. Podle odhadů tam asteroid o rozměrech 50 až 60 metrů srovnal se zemí 80 milionů stromů na ploše větší než dva tisíce kilometrů čtverečních, připomíná web Space.com. Pokud by těleso podobné velikosti explodovalo nad městem, jako je například Londýn, zkázu by pocítily i jeho nevzdálenější okrajové části. Praha by byla zničená celá.

"Událost takového rozsahu nad velkou aglomerací byla extrémně nebezpečná. Tlaková vlna po výbuchu by vyvrátila stromy a ploty, rozbila okna, zničila některé střechy a možná i celé budovy. Pravděpodobně by nestačila na to, aby způsobila vážné škody na hodně bytelných stavbách, jako jsou mrakodrapy nebo mosty," vysvětluje astrofyzik a profesor na Imperial College London Gareth Collins.

Podle simulací si ale Evropané zřejmě mohou oddychnout. Podle nadšence do astrofyziky Stevena M. Tilleyho by asteroid v případě srážky se Zemí pravděpodobně dopadl do Tichého oceánu či severní Ameriky. Pokud tedy budete chtít Valentýna v roce 2046 strávit na romantické dovolené, vyhněte se pro jistotu Havaji.

https://twitter.com/StevearenoBR/status/1631886371823534080?s=20

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.