NASA ztratila svůj marsovský vrtulníček. Náhle se přestal hlásit

NASA ztratila kontakt s vrtulníčkem Ingenuity, který ve spolupráci s vozítkem Perseverance využívá k průzkumu planety Mars. O problémech informoval web Space.com.

"Dne 18. ledna provedla helikoptéra svůj 72. let na rudé planetě. Let měl být krátký, převážně vertikální a měl sloužit hlavně ke kontrole systémů po neplánovaném předčasném přistání během předchozího letu," sdělila NASA k okolnostem ztráty komunikace.

"Data Ingenuity odeslaná do vozítka Perseverance (které je předává dále na Zemi) ukazují, že stroj úspěšně vystoupal do přidělené maximální výšky 12 metrů. Během plánovaného sestupu byla ale komunikace mezi vrtulníkem a vozítkem ukončena ještě před přistáním," doplnila vesmírná agentura k samotné ztrátě s tím, že tým, který má malou helikoptéru na starosti, nyní celou situaci analyzuje.

[chooze:article;value:536489]

Obě sondy prozkoumávají rudou planetu už od roku 2021, kdy společně přistály v kráteru Jezero. Právě jezero se v této oblasti mělo nacházet před miliardami let. Vrtulníček pomáhal vozítku Perseverance plánovat jeho další postup. Je ale pravdou, že pro misi není zásadní. NASA si původně nebyla jistá, jestli zvládne více než pět letů. Toto číslo už ale překonal více než desetkrát.

Nakonec se ale vrtulníček podařilo najít. A zdá se, že je v pořádku. NASA to oznámila v neděli večer. "Obnovili jsme kontakt s Igenuity poté, co jsme dali sondě Perseverance pokyn k provádění dlouhodobých poslechů signálu vysílaného vrtulníčkem. Tým nyní přezkoumává nová data, aby lépe neočekávanému výpadku komunikace během letu porozuměl," uvedli vědci na síti X.

V říjnu minulého roku NASA do vesmíru vypustila sondu. Má přistát na malé planetce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.