Naše Česko: Energie můžou zlevňovat ještě tři roky, fixace se přesto vyplatí

Vypadá to, že energetická krize by mohla být u konce. "Velkoobchodní ceny energií od začátku roku prudce klesaly, hlavně na jaře, což je dobrá zpráva. V tuto chvíli neklesají tak rychle, ale je to možná tím, že se blíží topná sezóna," řekl Gazdík. 

Macenauer podotýká, že se ale na ceny před krizí zřejmě nedostaneme. "Je to také z toho důvodu, že nám do toho začíná vstupovat zdražování vlivem, podle nás, přílišně rychlé dekarbonizace," míní. 

[chooze:article;value:516145]

​Proto bychom se prý neměli nechat ukolébat tím, že jsme z cenové krize venku. "Zastavíme se s cenami na vyšší úrovni, která může být v pořádku ještě pro většinu domácností, i když pro některé to pořád může být problém," doplnil Macenauer s tím, že mohou být ale smrtící pro některé typy průmyslu.

Otázku, zda nyní fixovat, nebo ne, tak teď řeší mnoho spotřebitelů. "Zájem o fixace nyní roste, a to i o jednoleté, dvouleté i tříleté. Pro domácnosti začíná fixace dávat smysl. Jeden z důvodů je i to, že pravděpodobně skončí vládní ochranné stropy," zmínil Gazdík.

[chooze:article;value:516087]

​V tuto chvíli ale podle něj neexistuje špatné rozhodnutí. "Pokud se zákazník rozhodne, že se zafixuje na rok s tím, že přečká tuto zimu, tak to může být cesta. Ale stejně tak to, když zafixuje na dva nebo tři roky. Protože ten rozdíl, kolik by mohl prodělat, kdyby ceny šly dolů, není zdaleka tak velký jako loni," radí mluvčí ČEZ.

Podle Macenauera ale ceny v následujících třech letech půjdou ještě dolů. "Jsme na sestupné tendenci. Dlouhé fixace jsou spíše pro lidi, kteří mají obavy. Což není chyba, ale my obecně doporučujeme spíše fixace kratší," doporučuje. Gazdík k tomu doplnil, že na zlevnění na následující rok to skutečně vypadá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.