Naše Česko: Energie už nikdy nebudou levné jako kdysi, říkají odborníci

V letošním roce prožíváme na energetických trzích výrazné uklidnění. "To je dáno tím, že na globálním plynárenském trhu je dodávek dostatek. Ale ceny na trhu se nyní více hýbou nahoru a dolů v kratších termínech. Během několika týdnů můžeme mít třeba 20% skoky, které reagují na světový trh," nastínil Kocůrek.

V minulém roce ceny energií ovlivnila hlavně válka na Ukrajině. "Ale vzhledem k tomu, že letos bylo negativních zpráv minimum, tak ty ceny postupně klesaly a nyní jsme se dostali na relativně stabilní úroveň. Očekáváme to i v následujících měsících," predikuje Kocůrek, že ceny se budou držet dokonce roku na podobné úrovni.

[chooze:article;value:522051]

​Záleží ale samozřejmě na několika faktorech. "Uvidíme, jak nám bude přát štěstí v oblasti počasí teplot v zimě. Pokud se bude opakovat podobná zima jako v loňském roce, tak ceny zemního plynu budou spíše ještě klesat pod hranice, které očekáváme dnes," nastínil Kocůrek.

S tím Fousek souhlasí. "Z nejhoršího jsme venku, Evropa to zvládla. Rychle jsme se odstřihli od dodávek ruského plynu. Myslím, že u elektřiny ani plynu se nevrátíme v cenách tam, na co jsme byli zvyklí. Ale o tom, že by ceny energií měly klesat, jsem přesvědčený. Trh očekává v následujících letech zlevňování," doufá. 

[chooze:article;value:499877]

​Problém vidí někde jinde. "Na co jsme ale zvyklí nebyli, bude rozevírání nůžek mezi cenou energií v průběhu dne a večer. Přes den díky velké nadprodukci obnovitelných zdrojů se dostáváme i na záporné ceny, což je dobré pro spotřebitele, ale ne pro výrobce. Večer to oproti tomu zase naskakuje," přiblížil Fousek.

Podle odborníků by se Česko mělo soustředit na posílení jaderné energetiky. "Jsem proponentem jádra. Myslím si, že stát by měl konečně rozhodnout o dostavbě Dukovan, případně i výstavbě nového jádra," míní Fousek. 

I podle Kocůrka dává jaderná energetika smysl. "V Česku se musíme soustředit na to, co umíme a co tu reálně můžeme instalovat. A to jádro je. Ať už jsou to velké jaderné bloky, nebo malé modulární reaktory, které začínají v pilotních režimech vznikat," uzavřel. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.