Naše Česko: Nedělejme si iluze, pivo jen tak nezlevní, říká ekonom

Říjnová vlna zdražování piva není podle Maiera nic neobvyklého. "Pivovary začnou vždy po prázdninách zdražovat. U nás je jedničkou na trhu Plzeňský Prazdroj, který drží zhruba 45 procent trhu, takže zdražuje jako první. Po něm následují s odstupem ostatní pivovary. Určitě si připlatíme a rozhodně mnohem víc dáme za sudové pivo než lahvové," upozornil.

Vládní úsporný balíček ale rozhodně zamíchá kartami. "To, co nastane po novém roce, zatím nikdo neví. Kdo ví, jestli to bude mít nějaký devastující dopad. Zřejmě to nebude pro nikoho nic příjemného. A za to může stát," zmínil agropotravinářský ekonom z ČZU. 

[chooze:article;value:524997]

​Cena nejoblíbenějšího českého alkoholického nápoje ale podle něj rozhodně klesat nebude. "Nedělejme si iluze, pivo nezlevní. Nevím, co by se muselo stát, aby pivo zlevnilo. Sice zdražuje, ale když to porovnáme s výplatou před 30 lety, tak si těch piv můžeme nyní koupit víc," doplnil Tomáš Maier. 

Česká republika je na špičce, co se týče spotřeby piva na obyvatele. "Přitom u nás už asi 13 let klesá. V roce 2008 byla spotřeba piva zhruba 160 litrů na obyvatele. Letošní rok předpokládám, že budeme na nějakých 135 litrech. V následujících letech to rozhodně neporoste, ať už z cenových důvodů, nebo díky změně životního stylu," řekl odborník.

[chooze:article;value:524907]

​Navíc se mění spotřebitelské návyky Čechů, do kterých hodně zasáhla i pandemie. "Před 15 lety jsme vypili zhruba 60 procent piva v hospodách, dnes už je to asi jen 30. Před 15 lety také supermarketové pivo tvořilo 40 procent a dnes už je to asi 70. To má hodně špatný sociální dopad. Lidé chodí méně na pivo, méně do společnosti, prostě se zavřou doma. A to nechce asi nikdo," obává se sestupného trendu Maier.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.