Naše diktatura je humánní, chválil Lukašenko vlastní režim

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko vychválil během pátečního předávání cen soudcům tamního nejvyššího soudu kvality svého režimu. "Navzdory tomu, že zde máme ‘diktaturu‘, je ve věznicích jen 24 tisíc vězňů. Když jsem do úřadu (v roce 1994, pozn. red.) nastoupil, bylo jich ve věznicích 52, nebo dokonce 54 tisíc," citovala jej agentura Belta. "Naše země je humánnější a náš justiční systém je humánnější než dříve," pokračoval diktátor ve chvále.

Nezapomněl také připomenout, jak běloruský justiční systém vznikl. "Pamatujeme si, že stojíme na ramenou obrů. Dědictví v podobě sovětského soudního systému jsme postupně vylepšovali a reformovali," pronesl.

Podle rusisty Libora Dvořáka se ale o humánnosti běloruského režimu opravdu mluvit nedá. "U moci je od roku 1994 a to je opravdu zatraceně dlouho – skoro 30 let. Z něčeho takového nic dobrého vzejít nemůže," tvrdí.

[chooze:article;value:499114]

"Po posledních prezidentských volbách v roce 2020, kdy nejspíš prohrál, svým oponentům sebral všechno. A mnozí z nich skončili ve vězení. Za mřížemi jich možná není tolik, protože jich spoustu vyhnal do exilu. Některé také nechal zabít," vysvětlil Dvořák.

"I pokud volby náhodou vyhrál, určitě to nebylo poměrem 90 ku 10, jak jeho režim tvrdil, což ukazují masové protesty, které po volbách proběhly," dodává.

Díky Putinově podpoře je podle něj ale běloruského diktátora téměř nemožné sesadit. "Špatně se to říká, ale sami si Bělorusové asi nepomohou. Těm svobodně uvažujícím tak nejspíš pomůže jedině diktátorova smrt," doplnil.

Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně, oznámil Putin (03/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.