Naše vztahy narušují jen názory na Ukrajinu, jinak se shodneme, tvrdí Fico

[chooze:gallery;value:33922]

​Zásadním bodem jednání s ústavními činiteli pravděpodobně byl kromě spolupráce v energetice a dopravě i postoj k válce na Ukrajině. Už v předvolební kampani totiž Robert Fico zdůrazňoval, že Slovensko nebude dál vojensky podporovat Ukrajinu a smysl nemají ani některé protiruské sankce. Česko je oproti tomu jedním z největších podporovatelů napadené země a na pokračování přísunu vojenské a humanitární pomoci se shodují všichni čelní představitelé. 

Podle Fica je vojenská pomoc Ukrajině jed iná věc, na které se při jednání s premiérem Petrem Fialou neshodli. "Je nepochybné, že máme na některé otázky rozdílné názory, to se týká především mezinárodněpolitické situace, to ale neznamená, že nemůžeme spolupracovat v řadě konkrétních věcí. Tam, kde to je důležité pro občany naší země," sdělil český premiér na tiskové konferenci. 

Slovenský premiér pak zdůraznil, že na názoru o zastavení vojenské pomoci Ukrajině nic měnit nehodlá. "Nevidím rozdíl v hodnotových otázkách. Jenom říkáme, že nevěříme ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. To je náš postoj, který děláme na základě konkrétních informací. Je lepší deset let jednat v míru, anebo při přerušených bojích, než deset let bez jakéhokoliv výsledku, když zjistíme, že dalších 500 nebo 600 tisíc lidí je mrtvých," doplnil Fico s tím, že respektuje postoj České republiky. 

[chooze:article;value:527347]

"Názor, že Slovensko nebude dodávat Ukrajině zbraně, potvrdil pan premiér rovněž a ukázalo se, že náš názor není shodný, ale tak to někdy bývá, že nemají na všem v zahraniční politice stejný názor," sdělil po ranním jednání diplomaticky předseda horní komory Vystrčil. Slovensko podle něj ale podporuje nárok Ukrajiny na územní celistvost a nezávislost, což předseda Senátu považuje za nejdůležitější. Zároveň je podle něj Ficova vláda připravena pokračovat v humanitární pomoci.

Přestože jsou podle Fica česko-slovenské vztahy na tradičně dobré úrovni, je třeba se podle něj jimi začít znovu zabývat. "Charakterizoval bych náš vztah jako vztah vzájemné důvěry. Došel jsem proto, že česko-slovenské vztahy jsou narušené zubem času. Je třeba si uvědomit, že od rozpadu je to už 30 let. Prošli jsme množstvím krizí. Nebyl čas na inventuru vztahů," zmínil po jednání s Fialou. Před Ficovým příjezdem na Úřad vlády na slovenského premiéra pískalo několik demonstrantů s transparenty kritizujícími jeho údajný vztah k Rusku. 

Zabrzděná V4

Při ranním setkání Vystrčil uvedl, že jedním z dalších probíraných témat byla spolupráce v rámci visegrádské čtyřky. Oba se shodli na tom, že je spolupráci potřeba zintenzivnit. O společenství Česka, Slovenska, Maďarska a Polska hovořil Fico i po setkání s premiérem Fialou. Visegrádská čtyřka je podle něj nyní "zabrzděná" a je třeba hledat více společných témat. 

"Čtyři země V4 představují více než 65 milionů obyvatel a to je tak silná část obyvatelstva EU, že musí naši partneři pohlížet na naše zájmy, tak jako my pohlížíme na jejich zájmy," sdělil Fico s tím, že se země shodnou třeba na nutnosti zachování práva veta při rozhodování institucí Evropské unie. 

[chooze:article;value:527075]

Spory s prezidentem Pavlem

Fico se během dne setkal i s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Odpoledne Fico krátce jednal i s prezidentem Petrem Pavlem, což byl jeden z nejočekávanějších bodů jeho programu. Před předčasnými volbami na Slovensku, které vyhrála Ficova strana Směr-SD, totiž mezi Pavlem a Ficem proběhlo několik slovních přestřelek. Český prezident před volbami v několika rozhovorech zmínil, že Ficův návrat do premiérského křesla by mohl vést k "narušení" česko-slovenských vztahů. V reakci na to ho Fico obvinil z vměšování do slovenských voleb.  

Ještě před setkáním také přišly Lidové noviny s informací od anonymních zdrojů z Pražského hradu, že česká hlava státu nejdříve schůzku s Ficem odmítala. Přesvědčit Petra Pavla měla až slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která v posledním týdnu navštívila Česko v rámci summitu V4 na Pražském hradě. Zřejmě i kvůli tomu v pátek proběhne jejich jednání bez přítomnosti médií a následné tiskové konference. 

[chooze:article;value:530204]

​"Přišel jsem s nejlepšími úmysly. Žádal jsem všechny, kteří připravovali návštěvu, že to má být standardní a přátelská a současně užitečná návštěva, to se zatím splnilo. Nepotřebuji nějaké domlouvání od paní prezidentky Čaputové a ani této informaci nevěřím," reagoval Fico po jednání s Fialou na dřívější spekulace. Vášně po setkání mírnil i prezident Petr Pavel. "Dobré vztahy mezi našimi zeměmi jsou naprostou prioritou a předvolební rétorika už nemůže vstupovat do současné spolupráce," řekla hlava státu po setkání podle Kanceláře prezidenta republiky. Jde o první Ficovu oficiální zahraniční cestu po znovujmenování do funkce premiéra.  

Vřelé setkání s Babišem i Zemanem

Fico v Praze navštívil i exprezidenta Miloše Zemana, který mu v roce 2014 udělil nejvyšší české vyznamenání Řád Bílého lva. "Přivítat Roberta Fica v Praze, v mé pracovně, to byla obrovská radost! Příteli, který se navrátil po vítězství ve volbách do funkce slovenského premiéra, jsem ze srdce blahopřál," napsal Zeman po schůzce. 

Na programu měk slovenský premiér také schůzku s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. "Děkuji za setkání a věcnou diskusi o důležitých tématech. V4, Green Deal, jádro a nelegální migrace, která ohrožuje bezpečnost občanů nejen obou našich zemí, ale i celé Evropy. Jsem rád, že v těchto zásadních otázkách se naprosto shodneme," napsal expremiér po schůzce. 

"To, že se setkal s předsedy a s dalšími představiteli obou komor Parlamentu, přímo s prezidentem a nakonec, že se z vlastní vůle chce potkat i s předsedou silné opoziční strany, ukazuje, jak velký zájem má Robert Fico na česko-slovenských vztazích, a koneckonců i to, jak jsou obě politické a politické scény jsou propojené," zhodnotil jeho návštěvu pro TN Live politolog z pražské Metropolitní univerzity Ladislav Cabara. 

Slovenský předseda vlády Robert Fico se v pátek dopoledne poklonil u památníku spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.