Naše zemědělce nesmíme nechat padnout, shodli se europoslanci

Velkým tématem evropské politiky je stále dvojí kvalita potravin. Podle europoslankyně za KDU-ČSL Michaely Šojdrové na tom Evropská unie pracuje. "Byla schválena směrnice proti nekalým praktikám obchodních řetězců a producentů tak, aby byla dvojí kvalita zakázána," tvrdí s tím, že čeští inspektoři můžou kontrolovat a porovnávat složení výrobků mezi evropskými zeměmi. "Výrobci, kteří tuto nekalou praktiku použijí, pak musí platit vysoké pokuty. Máme to ve svých rukách," tvrdí. 

Podle zástupce hnutí ANO Martina Hlaváčka je ale stále co zlepšovat. "Bohužel tam tehdy zůstal takový přívlastek, kde se píše, že pokud je to například z chuťových důvodů odůvodnitelné, tak je tam stále míra flexibility," uvedl s tím, že tuto klauzuli prosadily velké nadnárodní potravinářské firmy.

[chooze:article;value:546580]

Europoslanci se to sice snažili podle Hlaváčka napravit, ale neúspěšně. "Parlament to většinou schválil, ale při vyjednávání s Radou EU se stalo, že tento zásadní požadavek vypadl," tvrdí.

"Důležité je, že nějaké posuny děláme. My jsme teď v únoru vyzvali Evropskou komisi, aby do konce května vyhodnotila, jestli ta původní směrnice z roku 2019 měla kýžené dopady," doplnil pak pirátský europoslanec Marcel Kolaja. "Pokud to vyhodnocení dopadne špatně, je potřeba zakročit," dodal.

Stav na trhu podle Hlaváčka navíc zlepšily ještě další dvě směrnice. Jednat se mělo o takzvanou snídaňovou směrnici, která řešila složení a úpravy medu a marmelád, a směrnici o původu potravin. České potraviny podle něj ale znevýhodňují vysoké náklady na výrobu, vysoké daně z půdy, špatně nastavené dotace a dovoz levných surovin ze zahraničí. "Vláda z této situace vyšla jako jedna z nejhorších v Evropě," dodal.

[chooze:article;value:547224]

"Asi nejde rozporovat dopady války na Ukrajině, ekonomickou a energetickou krizi. Ale jedním z důvodů vysokých cen byla i vysoká cena hnojiv, z nichž měla shodou okolností firma Agrofert rekordní zisky," kontroval Kolaja s odkazem na společnost šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Řeč přišla také na zemědělské protesty, které zmítají celou Evropou. "Mám pro to pochopení. Jsou to důsledky toho, co se děje v Evropě. Někteří politici, třeba náš ministr zemědělství, se to snaží bagatelizovat, že protestují proti nadměrnému papírovaní. Ano, je to něco, co je netěší, ale zemědělci napříč Evropou protestují z jednoho jediného důvodu, a to, že většina zemědělských podniků bude po mnoha letech v červených číslech nebo na nule," tvrdí Hlaváček. 

Podle něj za ním stojí to, že evropští zemědělci ve velkém produkují základní komodity jako obilniny a olejniny. Jejich pěstitele ale nyní likviduje levný bezcelní dovoz ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny. "Já jsem proto podpořil návrh na vratná cla, který by pomohl stabilizovat cenu a podpořil by tranzit ukrajinského obilí a dalších komodit přes Evropu," dodal Hlaváček s tím, že se ale pro tento návrh nepodařilo najít dostatečnou politickou podporu.

[chooze:article;value:546985]

Šojdrová s posílením ochrany vnitřního trhu EU souhlasí. "My podporujeme ukrajinské zemědělce, protože se brání té invazi, ale musíme taky chránit vnitřní trh," prohlásila. "Debatovalo se také o tom, že by Evropská komise vykoupila přebytky na evropském trhu," dodala s tím, že naději přináší možné posílení vývozu obilí přes Černé moře. Naopak riziko podle ní představuje nový příliv obilí z Ruska. "Musíme se postavit za naše zemědělce, nesmíme je nechat padnout," prohlásila a doplnila, že vláda se jim snaží pomoci.

Podle Kolaji ale problém není u ukrajinského obilí. "Ukrajinské obilí tvoří na trhu asi čtyři procenta a ten dopad není masivní. Jestli chceme udělat jednoduchý krok, jak pomoci českým zemědělcům, tak musíme zavést embargo na ruské obilí," nechal se slyšet. Podle Hlaváčka ale vychází z nesprávných čísel.

Podívejte se na sestřih z Odpoledních Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.