Našel jsem ztracené malajsijské letadlo, tvrdí Brit. Vypátrat jej měl díky mapě

Brit Ian Wilson tvrdí, že našel ztracený Boeing 777 malajsijských aerolinií, který za dosud nevyjasněných okolností zmizel v roce 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Jeho vrak prý leží v kambodžské džungli. Vypátrat jej měl s pomocí satelitních map společnosti Google.

"Strávil jsem hodiny prohledáváním míst, kde by se letadlo mohlo zřítit. Jeho vrak se nachází v nejzelenější a nejtmavší oblasti, kterou tam najdete," řekl v neděli pro deník Daily Mirror.

Vrak na snímcích podle něj odpovídá zřícenému letadlu i rozměrově, i když je podle jeho měření asi o pět metrů delší, než by měl být. "Při měření na mapách mi vyšlo 69 metrů, ale vypadá to, že mezi ocasem a zbytkem trupu letadla je mezera, což to asi vysvětluje," myslí si.

[chooze:article;value:480031]

Jeho závěry ale odporují zjištěním většiny ostatních vyšetřovatelů a pátračů. Podle nich se totiž Boeing zřítil v Indickém oceánu. Tomu odpovídají i nalezené trosky, které moře vyplavilo na afrických ostrovech Réunion a Madagaskar.

I vyšetřování v tomto směru se ale v posledních dnech a týdnech posunulo. Skupina vědců v čele s britským konstruktérem Richardem Godfreyem na konci srpna zveřejnila studii, v níž tvrdí, že se jim podařilo zpřesnit polohu dopadu letadla. Využili přitom nejen údaje o množství paliva na palubě, ale také databázi slabých radiových signálů zachycených po dobu letu. Z nich vyplývá, že letadlo dopadlo západně od pobřeží Austrálie.

Další informace o přesnější poloze může přinést také studium mořských živočichů, vilejšů, zachycených na objevených troskách. Podle výzkumníků Amerického geofyzikálního svazu se totiž jejich rozborem dá zjistit, kudy trosky pluly.

[chooze:article;value:514481]

"Chemie schránek vilejšů funguje jako záznamník polohy unášených trosek," popsal ve zkratce pro National Geographic proces floridský biolog Gregory Herbert, který se na pátrání po letadle také podílí. Metoda, kterou spolu s kolegy napříč světem vytvořil, bere do úvahy teplotu oceánu, jež se promítá do složení schránek těchto živočichů.

"Věděli jsme, že ve skořápkách vilejšů jsou zašifrované informace. Problém byl ale v tom, že nikdo nevěděl, jak je dekódovat. A to se právě této skupině podařilo," dodává k objevu jeho kolega z Austrálie David Griffin.

Let MH370 zmizel 8. března 2014. Na jeho palubě bylo 227 cestujících a 12 členů posádky. Všichni s největší pravděpodobností zemřeli. Proč letoun zamířil místo do Číny směrem k Austrálii, tedy opačným směrem, než měl, se dosud nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Stejně tak se nepodařilo nalézt přesnou polohu vraku zříceného letadla.

Letadlo v Praze muselo nouzově přistát. Takto vypadal výpadek motoru z letištní kamery:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.