Našli jsme minometný granát, lekli se dělníci. Pyrotechnik přijel k rezavé trubce

V pátek přes poledne zasahovaly v pražské Liboci záchranné složky. "Během výkopových prací byla v ulici Vlastina nalezena munice. Na místě asistujeme Policii ČR. Část komunikace je v tuto chvíli uzavřena," oznámili před půl 12. hasiči na twitteru.

"Dělníci nalezli předmět připomínající minometný granát, přivolali proto na místo policii," upozornil mluvčí pražských strážců zákona Jan Rybanský.

Policisté nevylučovali, že by se skutečně mohlo jednat o munici. Na místo povolali pyrotechniky. 

[chooze:article;value:470894]

​Dělníci mezitím opustili prostor. Autobusová linka musela jezdit objízdnou trasou. "Byl vytvořen bezpečný perimetr, aby k nebezpečnému předmětu nikdo nevstupoval," upozornil Rybanský.

Opatření skončila okolo půl jedné. "Pyrotechnik na místě zjistil, že se nejedná o munici, ale o starou a zrezivělou trubku," uvedl Rybanský.

Ačkoliv se v tomto konkrétním případě podezření dělníků nepotvrdilo, při nálezu podezřelého předmětu postupovali zcela správně. Policisté dlouhodobě upozorňují, aby lidé objekty připomínající munici nebo zbraně vždy raději nahlásili, a hlavně s takovými předměty nijak nemanipulovali. "Mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice funkční. Tady hrozí nebezpečí nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí," varují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.