Nastal nejhorší scénář, tvrdí Islanďané. Láva ze sopky už zničila několik domů

Úřady na jihozápadě Islandu jsou v plné pohotovosti. Z puklin v zemi v průběhu noci do okolí dál tryskalo rozžhavené magma. V neděli láva zaplavila několik domů ve městě Grindavík. Podle tamního velitele civilní obrany je situace vážná.

"Na tuto akci jsme se připravovali několik měsíců, postavili jsme bariéry severně od města Grindavík, abychom ho chránili před lávou. To, co se ráno stalo, je ten nejhorší možný scénář v našem plánu," uvedl velitel civilní obrany Víðir Reynisson.

Podle islandského prezidenta Jóhannessona se podařilo městečko evakuovat, a nikdo by tak neměl být v přímém ohrožení života. Přesto na pondělí vláda svolala mimořádnou schůzi. Jednat bude o prodloužení podpory pro místní firmy a ty, kteří přišli o střechu nad hlavou, a rozhodnout by měla také o budování dalších bariér na ochranu Grindavíku.

[chooze:article;value:537184]

"Je to velmi vážné. Čeká nás mimořádné jednání vlády. Samozřejmě prodloužíme naši podporu určenou na vyplácení mezd a náklady na bydlení pro obyvatele z Grindavíku, kteří mají problém najít ubytování," řekla předsedkyně vlády Katrín Jakobsdóttir.

Výbuch sopky byl jen otázkou času. Už koncem října minulého roku Island zasáhly tisíce menších otřesů. Situace nabrala na dramatičnosti v první polovině listopadu, kdy se na silnicích ve čtyřtisícovém městečku Grindavík začaly objevovat několik metrů dlouhé a desítky centimetrů široké praskliny, ze kterých stoupal dým. Úřady tehdy preventivně evakuovaly tisíce tamních obyvatel.

Podle odbornice na poloostrově hrozí zemětřesení. Podívejte se na rozhovor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.